Tabasalu lasteaias haigestus 13 last salmonelloosi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salmonelloos levib peamiselt bakteriga saastunud mune toiduks tarvitades.
Salmonelloos levib peamiselt bakteriga saastunud mune toiduks tarvitades. Foto: SCANPIX

Tabasalus asuvas Tibutare lasteaias tekkis eelmisel nädalal salmonelloosipuhang, mille tagajärjel haigestus 13 last ning üks abiõpetaja.

Viis last pidid jääma haiglaravile, rääkis terviseameti avalike suhete juht Iris Saluri Postimees.ee´le.

Tema sõnul võis haiguspuhang alguse saada munapudrust, kuid kinnitust pole see kahtlus veel saanud ning uuringud käivad. Et haigeks jäi nii palju lapsi, on tõenäoline, et haigus levis ka nakatumise teel lapselt lapsele.

Saluri sõnul on salmonelloosi põhjustajat raske leida, kuna haigusnähud ilmnevad alles 12-36 tundi pärast nakatumist ning selleks ajaks on saastunud toit enamasti kas ära söödud või visatud.

Saluri lisas, et osa analüüse on laboratooriumis veel töös ning seega on võimalik, et haigusjuhte lisandub veelgi.

Tibutare lasteaia juhatajalt pole seni õnnestunud juhtunu kohta kommentaari saada.

Salmonelloos on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter nimega Salmonella. Haiguse tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist.

Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata. Haigus võib kulgeda ka minimaalsete haigusnähtudega.

Salmonelloos levib põhiliselt toore linnuliha ja munadega, kuid ka toorpiima või mõne muu salmonelladega saastunud toiduainega. Nakkust võib edasi anda ka haigestunud inimene, kui ta ise ja temaga suhtlevad inimesed ei hoia puhtust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles