Juhtkiri: kaaned, mis kergelt ei avane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaks praegusse võimuliitu kuuluvat erakonda, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning Isamaa ja Res Publica Liit said endale enne jaanipäeva uued esimehed, kes andsid mõlemad omal moel muu hulgas ka oma erakonnakaaslastele mõista, et kavatsevad end kehtestada Reformierakonna juhitavas koalitsioonis senisest jõulisemalt.

Jevgeni Ossinovski viskas üheselt välja veksli, et koalitsioonilepe avatakse. Margus Tsahkna möönis diplomaatilisemalt, et kui on, mida arutada, siis IRLi taha asi ei jää.

Kuigi tänavune suvi on seni olnud kõike muud kui kuum, oli ette näha, et keset puhkuste perioodi ei hakka keegi mängima niisuguseid poliitilisi mänge, mis võiksid teatud sündmuste puhul põhjustada valitsuskriisi. Oli ka arvata, et augustis hakkab midagi siiski liikuma, sest antud lubadused vajavad näilistki katet.

Iseasi, kas koalitsioonileppe muutused ka tegelikult tulevad. Reitingud on valimiste järel teinud hüppeid ja kukkumisi, kuid kohtade jaotus riigikogus on endine ning, arvuta, kuidas tahad, võimu jagamise võimalikud skeemid on parteikontorites ammuilma läbi mängitud.

Kas senise asemel võiks kasutusele võtta mõne teise, sõltub mitmest asjaolust, ning kergekäeliselt seda ei tehta. Kuid üks on kindel: võimuleppe kaante avamine ei ole lihtne poliitiliste punktide jaht, sest tagajärjeks võib olla kogu senise skoori mahamängimine.

Sotsiaaldemokraadid on soovinud koalitsioonileppesse tulumaksuvaba miinimumi tõusu 400 euroni, seda tulumaksu neljaprotsendise kasvu hinnaga. Reformierakonna vastus oli ühene: seda ei toetata, sest kompromiss on juba läbi räägitud. See pole üllatus isegi inimesele, kes teab poliitikast vähe. Loota Reformierakonnalt sellist vaadet tulumaksule oleks sama utoopiline kui soov, et Taavi Rõivas läheks Soome-visiidile üle lahe jalutades.

Teine sellenädalane kahe erakonna vaidlusteema puudutab kavandatavat omavalitsusreformi, mida veab reformierakondlasest riigihalduse minister Arto Aas. SDE aseesimees, Tartu abilinnapea Kajar Lember avaldas Postimehes arvamusloo, milles kritiseeris omavalitsuste sundliitmise ideed. Aasa vastus oli eelnevaga sarnane: kompromiss on läbi räägitud.

Arvestades, et IRL kindlasti ei kiirusta oravatele saba peale astuma, võiks siin see kõik lõppedagi – poliitikud on ju mihklid lükkama erimeelsusi mõneks ajaks kalevi alla. Ossinovskil on noore ambitsioonika poliitikuna siiski kahtlemata tahe silma paista ning päriselt ei saa välistada raputavaid sündmusi, taustaks eelarvearutelud.

Opositsioon loomulikult naudib sedasorti naginaid ja püüab neid igati oma huvides ära kasutada. Kas neist keegi oleks valmis praeguses pinevas seisus, kus päevakorral on keerukad ja leebelt öeldes mitte just populaarsust tõotavad probleemid (nagu pagulaste vastuvõtmine), ka tegelikult võimu juurde minema, on täiesti omaette küsimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles