VTA alustas kõigi seafarmide erakorralist kontrolli

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VTA on alustanud farmide erakorralist kontrolli.
VTA on alustanud farmide erakorralist kontrolli. Foto: Kristjan Teedema

Seoses sigade Aafrika katku puhangutega koduseafarmides kontrollib veterinaar- ja toiduamet (VTA) kuu aja jooksul erakorraliselt üle kõik seafarmid, et vähendada tõenäosust kodusigade nakatumiseks. Kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv ja kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist.

«Kontrolli peamine eesmärk on viia info uute nõuete kohta iga üksiku seapidajani, kontrollida kehtivatest nõuetest kinnipidamist ning selgitada veelkord loomapidajatele taudiohuga kaasnevaid riske,» ütles VTA peadirektor Ago Pärtel.

«Nõuete rikkumise korral tehakse ettekirjutus ja antakse tähtaeg puuduse kõrvaldamiseks. Väga oluline on, et iga loomapidaja rakendaks bioohutusmeetmeid, et välistada võimalike haigustekitajate sattumine seafarmidesse,» lisas ta.

Kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv, kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist, bioohutuskava olemasolu ja sellest kinnipidamist, loomade väljaspidamise keelust kinnipidamist, desobarjääride ning territooriumi tarastuse olemasolu, sigade sööda ja allapanu ohutuse tagamist. Vajadusel võetakse proove sigade Aafrika katku välistamiseks. Veterinaarjärelevalve ametnikud ja volitatud veterinaararstid loomakasvatushoonetesse ei sisene ning sigadega kokku ei puutu.

Kõik seakasvatamiseks kasutatavad hooned peavad olema registreeritud põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis (PRIA), samuti peab olema esitatud teatis sigade arvu kohta. Loomatauditõrje seadusest tulenevalt on VTA-l õigus loomade registreerimiskohustuse täitmata jätmise eest määrata rahatrahv eraisikule kuni 800 euro ning juriidilisele isikule kuni 2000 euro ulatuses.

Kompensatsiooni võimaliku taudipuhangu korral farmis, on võimalik taotleda vaid nendel seakasvatajatel, kes on kõiki bioohutusnõudeid täitnud.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles