VTA: Jõgevamaa seakatkujuhtum väljus loogika piiridest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.
Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Foto: Liis Treimann

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori Ago Pärteli hinnangul ei paista Jõgevamaa farmist sigade Aafrika katku leidmisel esialgu loogilist põhjendust olevat.

«Loogiline oli see sündmustejada täpselt tänase päevani, sellepärast et kõik eelmised kolded on juba aasta jagu puhtalt seotud metssealeidudega. Aga konkreetne Jõgevamaa piirkond – seal metsseakoldeid ei ole,» ütles Pärtel BNS-ile ja lisas, et kuna tegemist on suure koguse ehk arvestuslikult 300 tonni hukatavate sigadega, tuleb kõigepealt leida utiliseerimisvõimalused.

«Hukkamine toimub nii nagu ikka, süsihappegaasiga,» märkis ta. «Utiliseerimise me üritame jaotada ehk Väike-Maarja on suuteline käitlema umbes 100 tonni ja 200 tonni jaoks tuleb leida matmisvõimalus.»

Sellega Pärteli kinnitusel praegu intensiivselt kohalik loomatauditõrje komisjon tegelebki – seal peavad olema tagatud keskkonnakaitse aspektid. «See peab olema arusaadavalt riigimaal ja ka võimalikult taudikoldele lähedal, tegu Alam-Pedja piirkonnaga. Aspekte, mida kaaluda, on omajagu,» selgitas Pärtel.

«Eks siis paralleelselt saab juba alustada epidemioloogiliste uuringutega ja üritada selgust saada, kas on muutunud söödatarnija või on hiljuti inventari vahetatud või on mingisuguseid tavapärasest erinevaid transpordivahendeid liikunud.»

«Mis puudutab Euroopa Liidu tsoneerimist, siis ilmselt [midagi seoses Jõgevamaa taudileiuga] ei muutu, kuna tegu ongi järgmisel nädalal kinnitatava uue, kolmanda piirkonnaga, kuhu Puurmanni vald oleks nagunii sisse viidud. Usutavasti sellega vast mingeid drastilisi muudatusi ei tule,» märkis Pärtel. «Hästi hea meel on tõdeda, et ka keskkonnaminister on üsna jõulisi avaldusi teinud, et sigade populatsiooniga tuleb hakata tõsiselt tegelema vähendamise suunas.»

VTA tuvastas Jõgevamaal Puurmani vallas asuvas seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja, mistõttu taudipunktis kehtestatakse karantiin, sead hukatakse ja hävitatakse ning hoone desinfitseeritakse. Farmis on 6426 kodusiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles