Käe rusikasse surumine kasvatab tahtejõudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käe rusikasse surumine kasvatab tahtejõudu
Käe rusikasse surumine kasvatab tahtejõudu Foto: SCANPIX

Singapuri ja USA Chicago ülikooli teadlaste uuring näitas, et käe rusikasse surumine aitab üle saada ebameeldivatest asjadest nagu näiteks ravimi võtmine või halbade uudiste edastamine.

Uurijate sõnul annavad pinguldunud lihased ajutiselt suurema enesekontrolli ja tahtejõu, kirjutab Daily Mail.

Teadlased lasid vabatahtlikel katsealustel teha enesekontrolli ülesandeid, nagu näiteks lühiajalise valu ja ebameeldivuse talumine hilisema kasu eesmärgil.

Katsealused pidid näiteks panema käe jääkülma vette, jooma lahjendatud äädikat, reageerima annetuse nõudmisele ning loobuma toidust.

Uuring näitas, et need katsealused, kes ebameeldiva tegevuse ajal käe rusikasse surusid, said ülesannetega paremini hakkama.

«Osale katsealustele anti ülesandeks tegevuse ajal lihaseid pingutada, mitte ainult käelihaseid, vaid ükskõik milliseid lihaseid. Neil tekkis selle tõttu tugevam enesekontroll ning nad said valu ja muude sarnaste ebameeldivate asjadega kergemini hakkama,» selgitasid uurijad.

Kui katsealused olid enne ebameeldivat ülesannet liiga pinges, siis jäi lihaste pingutamise mõju kasinaks ning soovitud tulemust ei saavutatud.

Kui ebameeldiv ülesanne haakus katsealuse mõne eesmärgiga, siis oli samuti selle tegemine kergem.

«Vaim ja keha on omavahel tihedalt seotud, vaid lihaste pingutamisega saab juba tahtejõudu juurde,» lisasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles