Teadlased uurisid rasedushäirete geneetilisi põhjusi

Arko Olesk
, teadusajakirjanik, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli inimese molekulaargeneetika professori Maris Laane ja teaduri Siim Sõbra teadustöö uuris platsenta geenide avaldumismustrit nelja erineva levinud rasedustüsistuse puhul.
Tartu Ülikooli inimese molekulaargeneetika professori Maris Laane ja teaduri Siim Sõbra teadustöö uuris platsenta geenide avaldumismustrit nelja erineva levinud rasedustüsistuse puhul. Foto: Margus Ansu / Postimees

Lapseootel naisi sagedasti tabava preeklampsia põhjuseks on ulatuslikud häired platsenta geenide töös, näitasid värskes teadustöös Eesti teadlased. Kuna nad leidsid, et muutusi dirigeerivad üksikud geenid, võib see avada uusi võimalusi haiguse ärahoidmises ja ravis.

«Umbes 20 protsenti rasedustest kogeb erineva raskusastmega tüsistusi ning nende patsientide arv on tõusuteel,» ütleb Tartu Ülikooli inimese molekulaargeneetika professor Maris Laan.

Samas ei teata tihti, mis on nende tüsistuste algpõhjused. Nii alustaski Laane juhitud töörühm uurimust, milles võrreldakse platsenta geenide avaldumismustrit nelja levinud rasedustüsistuse ning normaalselt kulgenud raseduse korral. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles