Kas valida suhkur või suhkruasendaja?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oodatakse erinevad retsepte koos piltidega, kus suhkrut, mett või siirupit on mõne muu koostisosaga asendatud.
Oodatakse erinevad retsepte koos piltidega, kus suhkrut, mett või siirupit on mõne muu koostisosaga asendatud. Foto: SCANPIX

Ameerika uurijad leidsid, et suhkruasendajad ei rahulda aju magusavajadust.

Teadlased tõestasid katsetes hiirtega, et kui madala veresuhkru taseme korral pakkuda hiirtele suhkruasendajat ja suhkrut, siis nad eelistavad viimast, kirjutab figuurisõbrad.ee.

Teadlased järeldavad, et kunstlikud suhkruasendajad võimaldavad küll toidu kaloraaži vähendada ja soodustada kehakaalu alandamist, kuid teatud aja möödudes tuleb veelgi suurem isu suhkru ja magusa järele.

Nad leidsid, et suhkruasendaja põhjustab ajus dopamiini taseme languse, mida aga ei tee energiatihe suhkur. Dopamiin on aga liikuvust, motivatsiooni, emotsioone ja mõnutunnet suurendava toimega.

Teadlased teevad soovituse, et ka suhkruasendajat kasutada koos hästi väikese hulga tavalise suhkruga. Siis ei toimu vastureaktsioonina hilisemat kontrollimatut isu suhkruga magustatud toidu ja maiustuste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles