Taevast alla sadanud jääkuulid panid kahjusid kokku lugema

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märke sellest, et rahe korraldas korraliku sõja, oli nii klaasist kui plastist kasvuhoonetel, mida läbistasid justkui kuuliaugud.
Märke sellest, et rahe korraldas korraliku sõja, oli nii klaasist kui plastist kasvuhoonetel, mida läbistasid justkui kuuliaugud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Sakala käis eile kolmapäevase rahesaju kahjusid uurimas, oli Pirmastu küla Sova talu peremehel Üllar Asul tõendusmaterjal kohe omast käest võtta. Ta tõi sügavkülmikust lagedale kolm kopsakat jääkuuli.

«Muidu võid ju pärast rääkida, aga keegi ei taju, millised need olid,» põhjendas Üllar Asu vähemalt viiesentimeetrise läbimõõduga kuulide säilitamist. Et see mõte tuli tal alles kümmekond minutit pärast sadu, olid rahemunad jõudnud juba natuke sulada.

Samal ajal kodus olnud Asu ei tahtnud isegi mõelda, mida oleks võinud tunda sellise saju ajal näiteks maanteel jalgratta seljas istudes. «Need olid ikka tõesti suured. Pole elus sellist asja näinud.»

Kuigi rahekuulid tekitasid elevust, tegid need ka pahandust. Üllar Asul on sealsamas autoremonditöökoda ja mitmel remonti toodud autol on nüüd kerel väiksed mõlgid. Sellest oli Asu eilseks juba ka omanikele teada andnud, aga midagi polnud päästa, sest looduse vastu ei saa.

Mõlgid sai autole peale ka läheduses elav Mirit Vares. «Kui lähen Tallinna lastele külla, siis kõik teavad, et olen Lõuna-Eestist ja siin oli sõda,» ütles ta. Varese sõnul meenutaski raheterade trummeldamine katusel automaadivalangut.

Lisaks oli rahe peksnud puruks Varese kasvuhoone plastpaneelid – isegi nii, et ka pool kurki oli ära hammustatud. «See oli sajandi sündmus,» rääkis eile keskpäeval arvutis rahepiltide ja videote üleslaadimisega ametis olnud Vares.

Temast mõnesaja meetri kaugusel Rebase talus elav August Pärtma näitas, et raheterad lõid katki ka neljamillimeetrised kasvuhooneklaasid. «Need olid nagu kanamunad. Auto on ka mõlke täis, ainult Moskvitš jäi terveks,» rääkis Pärtma. Temagi kinnitas, et nägi sellist sadu elus esimest korda.

Autode ja kasvuhoonete kahjustused olid aga väikesed, võrreldes selle kahjuga, mida peavad kandma põllumehed, kelle saak jäi rahesaju tsooni. Kibekülas asuva Koordi talu peremees Riho Hint ütles, et pilt saab lõplikult selgeks koristamise ajal, aga midagi head ei paista.

«See toidunisu, mis lamandunud on, ma kardan, et kaob. Kui ka kätte saab, siis pole kvaliteeti,» rääkis Hint, kelle sõnul võib kahjusid arvestada ilmselt kümnetes tuhandetes eurodes. «25 aasta jooksul pole sellist asja olnud. Ausalt öeldes ei osanud midagi niisugust isegi oodata,» lausus ta.

Viljandi vallas asuva Kissa-Märdi talu peremees Väino Viidebaum ütles, et temal oli rahesõja ajal toas istudes hirm nahas ja kohe pärast sadu sõitis ta rapsi üle vaatama. «Kurb pilt. Vähemalt pool saagist on läinud,» ütles Viidebaum.

Kui küps rapsipõld peaks olema tumepruun, siis tema oma on hele. «See on ikka väga suur kahju,» nentis peremees.

Suurem osa maakonnast jäi kolmapäeval rajust sootuks puutumata. Päästjatel oli tööd vaid Vaiblas, kus tuli tormimurdu koristada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles