USA: IS ei suuda Afganistanis veel koordineeritud kujul tegutseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wilson Shoffner
Wilson Shoffner Foto: MASSOUD HOSSAINI/AP

Sunniidi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) tegutseb Afganistanis, ent ei paista koordineerivat oma operatsioone riigis, ütles kõrge USA sõjaväeametnik eile.

Äärmusrühmitust peetakse nüüd "operatiivselt esilekerkinuks", ütles Ühendriikide juhitava Afganistani-missiooni pressiesindaja brigaadikindral Wilson Shoffner.

"Meile on laekunud teateid nende tegevusest riigi eri osades, ent mitte koordineeritud kujul," ütles Shoffner Kabulist ajakirjanikele.

Ehkki IS ei ole veel suuteline korraldama Afganistanis seda tüüpi koordineeritud operatsioone, mida rühmitus viib läbi Iraagis ja Süürias, on USA tunnistanud «nende potentsiaali muutuda millekski palju ohtlikumaks», lausus brigaadikindral.

Ta lisas, et Ühendriigid võtavad seda ohtu väga tõsiselt.

Shoffneri sõnul on Afganistanis näha mõningast võitlust IS-i ja islamiliikumise Taliban vahel. «Tavaliselt juhtub see Daeshi sisenemisel Talibani territooriumile ja sekkumisel selle operatsioonidesse,» lausus Shoffner IS-i araabiakeelset nimetust kasutades.

IS on üritanud mitu kuud Afganistani idaosas kanda kinnitada ja Talibani võitlejaid enda poole värvata.

Taliban on korduvalt hoiatanud IS-i oma operatsioonide laiendamise eest Afganistanis ning kahe rühmituse vahel on tekkinud rivaliteet.

Taliban on juhtinud Afganistanis valitsuse ja rahvusvaheliste vägede vastast võitlust viimased 13-14 aastat.

Selle aasta algul läks täielik vastutus Afganistani julgeoleku eest üle kohalikele relvajõududele. Rahvusvahelised väed jätkavad Afganistanis kaheaastast toetusmissiooni Resolute Support, millest võtab osa 13 000 liitlasvägede sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles