Lugejad: et inimest Eestisse tagasi meelitada, peab riik läbi tegema suured muudatused

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud Postimees.ee lugejad on Eesti riigi suhtes negatiivselt meelestatud ja usuvad, et välismaale elama läinud inimeste kojumeelitamiseks on riigis vaja teha põhjalikke ümberkorraldusi.

Postimehe üleskutse peale, et mis tooks välismaale elama läinud inimesed Eestisse tagasi, vastasid paljud, et kõigepealt tuleks hoopis välja selgitada, miks nad siit üldse ära läksid.

Paljud lugejad tõstatasid probleemidena oodatult madalad palgad, töötuse ja elu kalliduse. Miinustena mainiti korduvalt veel ka puudulikku sotsiaalkindlustussüsteemi, korrumpeerunud ametnikke, halvustavat suhtumist lihttöölistesse.

Probleeme ja miinuseid nägid lugejad Eestis oluliselt rohkem kui positiivset.

Leidus neidki, kes mainisid, et neil puudub usk Eesti tulevikku, kuna siin on liiga palju hoolimatust, ükskõiksust ja sahmerdamist ning me oleme heades asjades liiga paljude üle-euroopaliste või -maailmsete edetabelite põhjades ning halbades asjades edetabelite tippudes.

Olulise probleemina mainiti ka seda, et paljudel välismaal elavatel eestlastel on välismaalasest elukaaslane või abikaasa, kellel oleks Eestis väga raske tööd või rakendust leida. Lugejad leidsid, et praegune elamislubade süsteem tuleks muuta palju inimsõbralikumaks, sest praegu ahistab see välismaalasi tohutu bürokraatiaga. Pakuti välja, et riik võiks luua portaali ja palgata nõustajad, kes aitaksid eestlastel ja nende välismaalastest kaaslastel võimalikult sujuvalt siia kolida.

Paljud näevad probleemi ka Eesti inimestes. Leiti, et siin on liiga palju ülbust, jõmlust ja agressiivsust. Tänavail liiguvad tülinorijad ja kurjategijad, keda ei karistata ning kes rikuvad teiste meelerahu ning selle asemel, et sellist käitmist hukka mõista, vaadatakse kõrvale, süüdistatakse valitsust ning õigustatakse sigatsemist.

Mitmete lugejate arvates ei austa eestlased oma rahvuskaaslasi ning see on ka oluline põhjus, miks paljud siit lahkuvad.

Leidus neidki, kelle arvates on see täiesti loomulik, et inimesed Eestist lahkuvad, kuna maailma väravad tehti eestlase jaoks lahti ju alles 20 aastat tagasi ning on loomulik, et inimesed tahavad nüüd maailma ka näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles