Puurmani vallas tuvastati järjekordselt sigade Aafrika katk

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrsad
Põrsad Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti kinnitusel diagnoositi täna sigade Aafrika katk kodusigadel Jõgevamaal Puurmani vallas asuvas farmis, kus peetakse 2329 siga.

Samuti tuvastati eile sigade Aafrika katk Valgamaal Hummuli vallas asuvas väikemajapidamises, kus oli viis siga.

Kõik sead hukatakse, korjused hävitatakse ja farmi hoone desinfitseeritakse.

Kokku on seakatku diagnoositud 14 farmis. Põllumajandusministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et enne seakatku laialdast levimist oli Eestis kodusigu 371 000 ringis. Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamises. Nüüdseks on seakatku tõttu hukatud või hukkamisele minemas umbes 15 000 kodusiga.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ja ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100 protsenti loomadest).

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles