Venemaa müüb Iraanile uued õhutõrjesüsteemid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-300 õhutõrjesüsteem
S-300 õhutõrjesüsteem Foto: WN

Moskva sõnul võidakse uus leping õhutõrjesüsteemide S-300 tarnimiseks Teheranile allkirjastada juba uuel nädalal, kui Venemaad väisab Iraani delegatsioon eesotsas asepresident Sorena Satariga.

«Me oleme väga lootusrikkad, et kõnelused on viljakad,» ütles Venemaa president Vladimir Putini eriesindaja Afganistanis Zamir Kabulov reedel ajakirjanikele.

Vastates küsimusele, kas uus lepe võidakse sõlmida järgmisel nädalal, ütles Kabulov: "See on võimalik. Kui kõnelused on edukad ja kui osapooled jõuavad kokkuleppele."

Varasematel aastatel on Moskva hoidunud relvade müümisest Iraanile, seda suuresti USA survel. Ent edukad tuumakõnelused on kaotamas Iraani vastaseid sanktsioone. Moskva loodab selles valguses, et Iraanist saab vene relvade jaoks uus suur turg.

S-300 tehingut on teravalt kritiseerinud Iisrael, mis nimetab seda vastutustundetuks. Iisraeli sõnul muudavad uued õhutõrjesüsteemid Iraani tuumarajatiste ründamise äärmiselt keeruliseks, juhul kui seda on vaja tulevikus teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles