President Ilves: Poolal on keskne roll meie regiooni julgeolekuhuvide eest seismisel

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Ilvese arvates on Poolal keskne roll Balti-Poola ruumi julgeolekuhuvide eest seismisel.

«Sündmused Ukrainas meenutavad, et vabadus ei ole iseenesest mõistetav. Vabaduse hoidmiseks tuleb tööd teha iga päev, siinsamas kodus, liitlastega Euroopas ja Atlandi-ülesel teljel. Eesti näeb Poolal selget rolli meie regiooni julgeolekualase koostöö eestvedajana, mille parimaks näiteks on peagi Varssavis toimuv NATO tippkohtumine,» ütles president Toomas Hendrik Ilves pärast kohtumist Poola presidendi Andrzej Dudaga.

President Ilvese hinnangul on muutunud julgeolekuseisus oluline NATO kui kaitsealliansi veelgi nähtavam ja mõjusam kohalolek oma piiririikides. «Meie liitlased on palju teinud Balti - Poola ruumi julgeoleku suurendamiseks, vaadakem või õhuturbemissiooni meie kohal ning alaliselt roteeruvate maaväeüksused on järgmine samm, mida me üheselt toetame,» lisas ta.

Eesti riigipea nentis, et oluline on tagada sõjaline võimekus, mis vastab uutele väljakutsetele. «See tähendab ühtlasi selget sõnumit, et Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikidena on meil vaba maailma parimad ja kindlamad liitlased,» lisas ta.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on Poola presidendi Andrzej Duda tänane visiit Eestisse sümboolne. «Esiteks põhjusel, et president Duda otsustas teha oma esimese visiidi riigipeana Eestisse. See kinnitab veelkord meie kahe riigi häid ja tihedaid suhteid, mis toetuvad meie ühistele väärtustele,» ütles riigipea.

«Teiseks, just täna tähistame 76. aasta möödumist Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimisest Moskvas. Meie mõlemad, Eesti ja Poola, teame ning mäletame, kui kohtuvat hinda pidid maksma paljud rahvad selle salasobingu eest,» lisas president Ilves.

Poola president Andrzej Duda kohtub Tallinnas ka riigikogu esimehe Eiki Nestori ja peaminister Taavi Rõivasega ning külastas Okupatsioonide Muuseumi, kus toimus Eesti ja Poola presidentide ühine pressikonverents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles