Rõivas: lähedus Eesti ja Poola vahel tugevdab regiooni julgeolekut

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi Andrzej Duda esimene visiit Eestisse. Kohtumine peaminister Taavi Rõivasega.
Poola presidendi Andrzej Duda esimene visiit Eestisse. Kohtumine peaminister Taavi Rõivasega. Foto: Liis Treimann

Peaminister Taavi Rõivas rõhutas tänasel kohtumisel Poola vastselt ametisse astunud presidendi Andrzej Dudaga, et Poola ja Eesti koostööl on oluline roll regionaalse julgeoleku tugevdamisel ja et kahe riigi vaheline koostöö on tihe nii NATOs, Euroopa Liidus kui ka majanduses.

«Eestil ja Poolal on väga lähedane julgeolekutunnetus,» ütles peaminister ning lisas, et see väljendub näiteks Ukraina konflikti põhjustest ja hetkeseisust aru saamises. «Peame jätkama Ukraina toetamist ning meeles pidama, et olukord ei ole stabiliseerunud,» sõnas peaminister. Üheskoos leiti ka, et santsioonidega Venemaale peab jätkama senikaua kuni Ukraina territoriaalne terviklikkus ja suveräänsus on taastatud.

Üheskoos arutati ka muutunud piirkondlikku julgeolekuolukorda. «Poola aktiivne roll julgeolekuvaldkonnas on oluline ning Varssavi NATO tippkohtumisel on potentsiaal olla meie regiooni jaoks ajaloolise tähendusega,» ütles Rõivas.

Peaminister Rõivas ja president Duda arutasid ka majandus- ja energiasuhteid ning transpordiühendusi, näiteks Rail Balticu projekti. Rõivase sõnul on Poolal oluline roll Balti riikide energiajulgeoleku tagamisel. «Elektri- ja gaasiühendused Poola ja Leedu vahel on oluline samm edasi vähendamaks Balti riikide energiaisolatsiooni ühendades meie turu Kesk-Euroopaga,» ütles Rõivas.

Peaminister Rõivas ja president Duda rõhutasid, et energia- ja taristuprojektid, mis toovad läbi paremate ühenduste riike teineteisele lähemale, peavad olema prioriteetsed.

«Heade ühenduste olemasolu ei ole mitte ainult majanduslikult kasulik tarbijatele, vaid on ka märgilise tähtsusega muutunud julgeolekuolukorras,» ütles Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles