Soe suvelõpp on sinivetikate kasvuks soodne

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikad Pärnu rannas.
Sinivetikad Pärnu rannas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ujuma minnes tasub olla tähelepanelik, sest praegune ilm ja aeg loob soodsa pinnase sinivetikate kasvuks.
 

«Päevased temperatuurid on olnud väga kõrged ja suve lõpp on sinivetikatele soodne aeg. Kui suurtes kogustes on praegu randades vetikaid ja kui toksiline see on, määravad täpsemad uuringud,» rääkis terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Viimased vetikate proovid võeti Saluri sõnul augusti keskpaigas ja need näitasid, et vetikaid mõnel pool on, kuid kogused on tühised ja tervist otseselt ei ohusta.

«Juhul kui nädalavahetusel on miski muutunud ja on uut infot, siis lähevad inspektorid täna proove võtma ja mereinstituut analüüsib neid,» ütles Saluri. «Kui analüüside vastuse saame, kas tegu oli sinivetikatega ja kas need olid ohtlikud, siis selleks ajaks on ilm ja olud juba muutunud ja see info ei pruugi enam inimesi aidata.»

Saluri sõnul võib sinivetikaid ühel päeval olla ja juba järgmisel päeval võivad need kaduda. «Oleme ka vetelpäästjatele öelnud, et kui nad midagi kahtlast märkavad, siis võivad nad ise reageerida ja panna üles kollase lipu. Tavaliselt pannakse infotahvlile ka teave selle kohta, millele lipp viitab.»

Saluri sõnul tuleb olla tähelepanelik ning nutikas oleks meelde tuletada, millisel juhul võib tegu olla sinivetikate ja nende õitsemisega ehk toksiliseks muutumisega.

«Kui vee värv muutub, kui tunda on ebameeldivat lõhna ja kui vees on märgata helbetaolisi moodustisi, mis ei jää pulga peale püsima, võib tegu olla sinivetikatega. Kui olete ise tundlik, siis sellisel juhul ei tasuks vette minna. Samuti ei tohiks vette lasta lapsi ega lemmikloomi,» rääkis ta.

Veidi sinivetikaid sisaldavas vees võib ujuda, kui vett mitte alla neelata ning kui pole soodumust allergilistele reaktsioonidele, kuid pärast oleks soovitatav end pesta. Väikelastel võivad ilmneda tervisehäired juba vähesest kogusest mürgisest vetikaveest.

Terviseameti seisukohalt ei ole suplemine «õitsvas» veekogus soovitatav allergilistele inimestele, väikestele lastele, vanemas eas inimestele ega loomadele. Peale suplemist vetikarikkas veekogus tuleb end kohe duši all pesta ja vahetada riided.

Tegu võib olla sinivetikatega, kui:

- on juuli või august;

- vesi on värvunud kollakas-roheliseks tänu silmaga nähtavatele «helvestele»;

- vesi ja kaldaäär on kaetud tiheda rohelise massiga;

- värviandja on nii väikeste mõõtmetega, et ei püsi näiteks vette pistetud oksal;

- veel on kopituse lõhn.

Sinivetikatest tingitud mürgituse tunnused:

- naha ja silmade punetus;

- halb enesetunne ja kõhulahtisus;

- palavik, nohu ja köha;

- lihasevalud;

- huulte kipitamine ja pragunemine;

- tasakaaluhäired;

- sinivetikamürgituse sümptomid võivad sarnaneda tavalise gripiga. Mürgituse saanutel on sageli ka naha- ja silmaärritusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles