Etevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell kasvas juulis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute maht suurenes juulis 259 miljoni euro võrra, 15,8 miljardi euroni; finantseerimisportfell kasvas aastaga 4,1%, selgub Eesti Panga pressiteatest.

Ettevõtetele väljastatud laenu- ja liisinguportfelli aastakasv kiirenes juulis 4,2 protsendini. Kuu jooksul väljastati ettevõtetele laene 980 miljoni euro ulatuses, mis on viimaste aastate suurim maht. Iseäranis paistis silma uute pikaajaliste laenude suur maht. Pikaajalisi laene anti varasemast rohkem peamiselt töötleva tööstuse, kinnisvara- ja kaubandussektori ettevõtetele.

Eluasemelaenude portfell suurenes aastaga 3,9%. Uusi eluasemelaene anti kuuga viimaste aastate suurimas mahus ehk 89 miljoni euro väärtuses. Majapidamiste muude laenude ja liisingute kasvutempo on viimastel kuudel kiirenenud, osaliselt ka autoliisingu ja ‑laenude mahu kasvu tõttu.

Pankade väljastatud laenude keskmised intressimäärad püsivad tänu baasintressimääradele jätkuvalt madalad. Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad jäid juulis eelmise kuu tasemele ehk 2,2% juurde.

Tähtajaks tasumata laenude maht suurenes juulis pisut, kuid on jätkuvalt väike. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht oli kuu lõpus 1,7% laenuportfellist. Tähtajaks tasumata laenude maht on viimastel kuudel suurenenud peamiselt tööstus- ja põllumajandusettevõtete puhul.

Sarnaselt viimaste kuudega kasvasid majapidamiste hoiused juulis aasta võrdluses 8%. Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht jäi juulis eelmise kuu lõpu taseme ehk 10,3 miljardi euro juurde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles