Turovski: lindude kaitsmiseks peegelpindade eest on mitmeid võimalusi

rus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnud linnupojad Tallinnas Solarise keskuse kõrval.
Surnud linnupojad Tallinnas Solarise keskuse kõrval. Foto: Sander Ilvest

Zooloog Aleksei Turovski sõnul on lindude hukkumine vastu uusehituste peegelpindu lennates tõsine probleem ning selle vältimiseks on mitu lihtsat moodust.

«Praegu on moes ehitada suurte klaaspindadega maju ja moe eest ei ole kuskile pääsu. Kuid linnud lihtsalt ei märka selliseid pindu,» ütles Turovski venekeelsele Postimehele.

Üks võimalus lindude hukkumise vältimiseks oleks paigaldada klaasseinte ette võrgud, kuid need peaksid olema sellised, milles linnud end ei vigastaks. «Kuid on kahtlane, kas inimesed selliste võrkude paigaldamiseks valmis on,» rääkis Turovski.

Teine võimalus lindude kaitsmiseks oleks, kui maalida klaasseintele röövlindude kujutised, mis hirmutaksid linde ja hoiaksid neid klaasist pilvelõhkujatest eemal.

Turovski sõnul on klaasseinte kõrval uusehitistega ka teine probleem – valgusreostus, kuna hooneid on kombeks öösiti valgustada. «Ka sellel teemal tuleks mõelda,» lausus Turovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles