Talvik: tagasi peaks astuma ka Tallinna Sadama nõukogu ning minister Michal

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe Artur Talviku sõnul seab Tallinna Sadama juhtkonnale esitatud korruptsioonikahtlustus löögi alla ka Reformierakonnale allutatud nõukogu ning majandus- ja taristuminister Kristen Michali usaldusväärsuse.

Talviku arvates on kahtlustus niivõrd tõsine, et tagasi peaks astuma mitte ainult juhatus, vaid ka terve nõukogu ja minister Michal. "Tallinna Sadama nõukogu peaks tunnistama, et nad ei ole hakkama saanud oma kontrollfunktsiooniga ning astuma tagasi, tekitamaks ruumi inimestele, kes on võimelised seda tööd paremini tegema,» leidis Talvik. «Michal on olnud ettevõtte kaadriotsuste juures ja omas alati täit ülevaadet, mille tõttu on ta poliitiliselt kaasvastutav», lausus Vabaerakonna saadik. 

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe sõnul on Tallinna Sadama puhul tegemist strateegilise ettevõttega, mis kuulub Eesti rahvale ning sel põhjusel on selle läbipaistmatu juhtimine täiesti lubamatu. «Raske on uskuda majandus- ja taristuminister Michali ning reformierakondlasest sadama nõukogu esimehe Remo Holsmeri üllatusega täidetud avaldusi,» märkis Talvik. «Nemad on otseselt panustanud sellesse, et Tallinna Sadama juhtimine oleks kinnise poliitringkonna mänguväli, mis omakorda loob korruptsioonile soodsa kliima. Reformierakond käsutab riigisadamat nagu ülbe mõisnik oma talupoegi", lisas ta.

«Juba kümmekond aastat on Tallinna Sadama juhtimine sisuliselt allutatud Reformierakonna kontrollile,» sõnas Talvik. «Enamus nõukogu liikmetest on  kas Reformierakonna liikmed või parteiga tihedalt seotud isikud,» selgitas ta, lisades et isegi siis, kui valdkonna eest vastutav minister oli teisest erakonnast, ei õnnestunud oravate mõjuvõimu vähendada.

Talviku teatel näitab antud juhtum veelkord, et poliitikute kuulumine riigiettevõtete nõukogudesse  teeb ettevõtted poliitilisteks mängukannideks. «Peame loobuma senisest praktikast ja määrama riigi esindajateks võimalikult sõltumatud ametnikud ja eksperdid», lõpetas Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles