Saarts: praegune võimuliit võib hoolimata sisepingetest püsima jääda

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul on koostöö Edgar Savisaare juhitud Keskerakonnaga kõigi parlamendiparteide jaoks keeruline ning seetõttu võib praegune võimuliit hoolimata sisepingetest veel üsna pikalt jätkata.

Politoloogi arvates on siiski olemas ka võimalus, et sotsid või mõni teine erakond võtavad selle riski ja moodustavad võimuliidu Keskerakonnaga, kuid seda mainekaotuse hinnaga.  «Sellisel juhul peavad nad paratamatult arvestama märgatava mainekaotusega oma valijate silmis,» ütles ta.

Saartsi sõnul muutuks uue võimuliidu moodustamine lihtsamaks, kui Keskerakonnas vahetuks partei esimees. Siis oleks koostöö tegemiseks palju rohkem variante. «Uue juhi korral oleks kõigil erakondadel Keskerakonnaga lihtsam koalitsiooni minna, sellest tulenev mainekaotus oleks oluliselt väiksem,» selgitas ta.

Samas ei pruugi juhivahetus Keskerakonna jaoks ka midagi muuta, kui uus liider tuleb nn. vene tiivast ja selleks on kas Yana Toom või Mihhail Kõlvart. «Suur osa eesti valijad vaatavad poliitikat rahvuslike ja julgeolekupoliitiliste silmaklappidega ning sellest sõltub ka see, milliseid poliitikuid tolereeritakse ja milliseid mitte.»

«Praeguse koalitsiooni lagunemine ja uue sünd sõltub sellest, kas ja mis tingimustel saab sinna lisaks Keskerakonnale kaasata kolmandat partnerit,» kommenteeris Saarts praeguse võimuliidu püsimise tõenäosust.  Tema sõnul on lisaks väljapakutud sotside, Keskerakonna ja Vabaerakonna vahelisele koostööle ka teisi võimalusi. «Ei ole täiesti välistatud, et Reformierakond proovib sel juhul, kui asjad nende jaoks juba väga kriitiliseks muutuvad, ise uut koalitsiooni moodustada ning tülika SDE Vabaerakonna või Keskerakonna vastu välja vahetada,» pakkus Saarts alternatiive.

Praegustes tingimustes on Saartsi arvates aga ka võimalik, et Reformierakond annab võimuliidu säilimise nimel sotsidele mõnes strateegilises küsimuses järele. See aga sõltub sellest, kui tõsiseltvõetavaks Reformierakond sotside flirtimist teiste võimalike partneritega peab. Palju määrab ka see, milliseks kujuneb meelsus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna sees. «Sotside ridades on palju erinevaid vaateid, ühed pooldavad praeguse võimuliidu säilimist, teised on rohkem avatud koalitsioonile Keskerakonnaga,» lõpetas politoloog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles