Igor Taro Ukraina päevik: 27.08.2015

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ukraina kaitseministeerium

August on Ida-Ukrainas jätkuvalt palav, möödunud päev oli Ukraina armee jaoks keskmisest suuremate kaotustega. Selle põhjuseks olid intensiivsed tulelöögid vene relvajõudude poolt Starognativka piirkonnas, mis laienesid Mariupoli sektorist Donetski põhjaküljeni.

Massiivsed ning kohati väga täpsed tulelöögid tõid ukrainlastele võrdlemisi suuri kaotusi, kui võrrelda lähimineviku keskmisega. Enam-vähem ametlik number on kaheksa hukkunut, selle järgi võib oletada, et vähemalt kolm korda niipalju võib olla ka haavatuid.

Põhipingutuse suund oli Starognativka ehk seesama lõik, kus venelased üritasid augusti keskpaigas läbimurret. Seal on tegelikult pikemat aega «kombitud», proovitud ning pärast positsioonide korralikku kaardistamist mitmel juhul ka korralikult pihta saadud. Võimalik, et kaotusi on rohkem, ettekanded ei jõua keskusesse silmapilkselt ning mõnel juhul liiguvad ka raskesti haavatud aja möödudes hukkunute lahtrisse.

Kui vaenlane soovib mingis lõigus läbi murda, siis eelneb kindlustatud piirkonnale regulaarne raudrahe. Seda võidakse rakendada tunde, päevi, isegi nädalaid. Mingil hetkel purunevad ka paksud konstruktsioonid ning kaitse kaotab võimaluse kontrollida sektorit varjest. Seda taktikat kasutasid venelased Donetski lennujaamas ja Debaltseves. Käis tuim ja süstemaatiline pommitamine, aeg-ajalt jooksis kahuriliha peale ja kui lõpuks kindlustused vastu ei pidanud, siis tõmbusid ukrainlased tagasi. Viimase aasta jooksul pole ka muud variandid venelastel töötanud. Võimalik, et sellise taktikaga surutakse ukrainlased mingilt väikeselt maalapilt taas välja ning asi jätkub mõnes teises lõigus.

Ukraina julgeolekunõukogu esimees Aleksandr Turtšinov avaldas Ukrainale teadaolevad okupeeritud aladel tegutsevate üksuste ülemad – nendeks on Vene armee kõrged ohvitserid Lõuna ja Lääne ringkondadest.

Ukraina propaganda üritab vene omale tagasi teha ja võrdleb Ida-Ukrainas tegutsevaid terroriüksusi Hitleri Saksamaa poolt okupeeritud aladel rakendatud Waffen-SSi üksuste struktuuriga. Milleski on neil isegi õigus – Venemaa kasutab hetkel mudelit, kus ülemad ja instruktorid on suuresti nende kaadrisõjaväelased ja suure massi moodustavad igasugu vabatahtlikud, «puhkajad» jne.

Ukraina vabatahtlike monitooring teatas viimati, et kui okupeeritud aladel tegutsevate ebaseaduslike relvarühmituste üldarv on vähenenud, siis tehnikaühikute – st tankide, soomusmasinate ja suurtükkide arv on kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles