Vireeni nõukogu jättis ettevõtte juhataja esialgu ametisse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vireeni tegevjuht Rait Persidski näitab konteineritesse paigutatavat produkti, mis on valmis soojusenergia tootmiseks.
Vireeni tegevjuht Rait Persidski näitab konteineritesse paigutatavat produkti, mis on valmis soojusenergia tootmiseks. Foto: Jaanus Lensment

Täna kogunenud riigiettevõte AS Vireen nõukogu ei kutsunud ettevõtte juhatajat Rait Persidskit küll tagasi, kuid uue juhi leidmiseks korraldatakse siiski konkurss.

«Nõukogu kuulas ära AS Vireen erikontrolli tulemused ja minu hinnangul olid need veenvad juhataja tagasikutsumiseks, sest need seavad kahtluse alla ettevõtte usaldusväärsuse,» ütles AS Vireen nõukogu esimees Taimo Staalfeldt.

«Toimus pingeline arutelu ja hääletati. Nelja poolt- ja kahe vastuhäälega otsustati juhataja ametis jätkamine,» lisas Staalfeldt.

Nõukogu liige Kaul Nurm peab otsust mõistlikuks, sest praeguses olukorras ei saa jätta Vireeni juhita.

«Valetamiste ahel hakkab peale mujalt. Ma julgeks täna öelda, et Vireen läks valetamisega kaasa.»

«Kui merel on torm ja kapten on natukene valetanud, mida ta tegelikult teinud on, siis ei ole mõtet kaptenit pukist maha lüüa, sest tormiga peab keegi laeva juhtima. Kui juht on läinud, siis me ei tea üldse, kuidas hakkavad käsuliinid tööle selles ettevõttes olukorras, kus iga päev veetakse sinna sigu,» selgitas Nurm.

Samas kuulutati välja ka uus konkurss uue juhi leidmiseks. See töökoht avaneb novembris, kui lõppeb praeguse juhi Rait Persidski tööleping. Nurme hinnangul Persidski uuesti kandideerides enam jätkata ei saa.

Nii otsustatigi Persidski kuni lepingu lõppemiseni tööle jätta, aga kuulutada välja kohe konkurss uue juhi leidmiseks. «Siiani on elu näidanud, et esimene konkurss ei pruugi lõppeda positiivse tulemusega,» lisas Nurm.

Nurm: valetamise ahel hakkab peale mujalt

Nurme sõnul selgitati nõukogule täna, et Tartumaal Rämsi külas tegelikult seapõletit ei kasutatud. Seda kinnitas põllumajandusministeeriumi audit.

Nurme sõnul rääkis Persidski, et tema Rämsi külas kohal ei olnud ja tema väljaütlemised tuginevad sellele, mis ta sündmuskohalt sai. Persidski väitel pandi ikkagi masin tööle.

«Mina helistasin farmi omanikule ja omanik kinnitas, et see masin ei läinudki tööle. Seda püüti tööle panna, aga ei saadud tööle. Sead viidi Vireeni,» kirjeldas Nurm.

Samas nentis ta, et Vireenil puudus motiiv valetamiseks.

«Valetamiste ahel hakkab peale mujalt. Ma julgeks täna öelda, et Vireen läks valetamisega kaasa. See on teatud mõttes pehmendav asjaolu inimese suhtes, kes ei hakanud Vireeni ja ametiposti huvides valetama, vaid läks valetamisega kaasa,» arvas Nurm.

Ta lisas, et oluline on, et veterinaar- ja toiduameti (VTA) esindaja oli kohapeal. Audit mainis, et küsitleti nii farmi omanikku kui ka Tartumaa VTA töötajaid. Tartu VTA töötajad pidid Nurme järelduste kohaselt jagama erinevat infot.

«Nii palju, kui ma esitasin nõukogus küsimusi, siis tuleb tõesti välja, et Tartu VTA on andnud avalikkusele ja audiitoritele erinevat informatsiooni.»

Nurm lisas, et võib täna kindlalt öelda, et seapõleti Tartumaal tööle ei hakanud, vaid andis veateateid. «Ma saan ka Vireeni esindajatest aru, et kui masin annab veateateid ja sa hakkad teda vägisi käivitama, siis sa kaotad garantii. Mul ei ole neile seda ette heita, küsimus on kommunikatsioonis. Kui üks pisike vale välja öeldakse, siis see vale hakkab kasvama.»

Tartumaa veterinaarkeskuse juht Anneli Kask ütles, et põhimõte on see, et VTA tegeleb taudi tõrjumisega ja jäätmekäitlusettevõte on kohustatud tegelema jäätmete käitlemisega.

«Meie (jäätmekäitlemise) protsesside juures ei ole ja meie ei tea, kuidas need asjad käivad. Meie anname jäätmed üle. Meie partner on AS Vireen, kelle ülesanne on need jäätmed ära käidelda,»

Kask rääkis, et VTA vormistas jäätmete üleandmiseks pabereid, kuid see, mis nendest edasi saab, see pole VTA vastutus.

«Mind Tartu hukkamise juures ei olnud, pean rääkima Tartu veterinaarkeskuse inimestega,» ütles VTA juht Ago Pärtel.

Kas VTA töötajad on ka Pärtelile kinnitanud, et põleti töötas? «Ma ei oska seda praegu öelda, sest hukkamisi ja hävitamisi on paraku viimase kolme-nelja nädala jooksul toimunud vahetpidamata ja isegi paralleelselt. Telefon on koguaeg punane ja neid asju on käigu pealt lahendatud,» vastas Pärtel.

20.–25. augustini loomsete jäätmete käitlemisega tegelevas ettevõttes AS Vireen toimunud erikontroll tuvastas, et ettevõte on esitanud avalikkusele valeandmeid mobiilse põleti Hurican 1000E kasutamise kohta 31. juulil ja 1. augustil 2015 Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas sigade Aafrika katku tõttu hukatud loomade hävitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles