Lõuna-Sudaani mässuliste juht käskis võitlejatel relvad maha panna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani valitsusväelased
Lõuna-Sudaani valitsusväelased Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaani endine asepresident Riek Machar käskis oma mässulistel võitlejatel relvad maha panna, nagu näeb ette kodusõja lõpetamiseks sõlmitud relvarahu, ütles Machari pressiesindaja laupäeval.

Relvarahu hakkab kehtima laupäeva päikeseloojangul. President Salva Kiir andis juba neljapäeval valitsusvägedele käsu tulistamine lõpetada.

«Machar andis oma vägedele korralduse püsiva relvarahu (rakendamiseks) möödunud ööl,» ütles mässuliste juhi esindaja Nyarji Roman.

Laupäeva hommikul ei tulnud ühtegi teadet pooltevahelistest kokkupõrkest, ütlesid nii Roman, kui ka regiooni kaheksast riigist koosneva ühenduse IGAD esindaja.

Seevastu valitsus süüdistas mässulisi rünnakutes riigi kirdeosas asuvale strateegilisele Malakali linnale. «Mässulised ründasid meie positsioone Malakalis, kuid nad tõrjuti tagasi ning täna hommikul ründasid nad Malakali uuesti,» ütles infominister Michael Makuei.

«See on lepingus ette nähtud vaenutegevuse peatamise rikkumine ja seda tuleks talletada,» lisas ta. Makei juhtis kõnelustel Lõuna-Sudaani valitsuse läbirääkimismeeskonda ning vaatlejate hinnangul suhtub ta rahuleppesse vaenulikult.

Ministri väidet on võimatu iseseisvalt kinnitada.

Relvarahuga päädinud kõnelusi vahendasid IGAD, ÜRO, Aafrika Liit, Hiina, Suurbritannia, Norra ja Ühendriigid.

ÜRO Julgeolekunõukogu kutsus reedel üles relvarahu viivitamatut jõustama ning ähvardas leppe õõnestajaid sanktsioonidega.

Lõuna-Sudaani relvakonflikt sai 2013. aasta detsembris alguse Kiiri ja tema asetäitja Machari tülist. Kiir süüdistas Machari riigipöördekatses, vallandades sündmusteahela, mis on lõhestanud riigi etnilisel alusel kahte leeri.

Rahukõnelusi on vastasseisu lahendamiseks peetud mitu korda ning konfliktis on saavutatud vähemalt seitse relvarahu, mida kõiki on rikutud juba päevade või tundide jooksul pärast sõlmimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles