Räni-skulptuur avas Tartu tervishoiukõrgkoolis uue kooliaasta

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Tervishoiu Kõrgkooli sissekäigu ees ränistruktuuri imiteeriv kera, läbi mille paistavad sündmuse avamisele tulnud esmakursuslased.
Tartu Tervishoiu Kõrgkooli sissekäigu ees ränistruktuuri imiteeriv kera, läbi mille paistavad sündmuse avamisele tulnud esmakursuslased. Foto: Kalev Saar

Täna lõuna paiku eemaldasid Tartu tervishoiukõrgkooli ees olevalt ümaralt massiivselt kehalt katte ehtekunstnik Bruno Lillemets ja insener Tõnis Hiiesalu. Nemad ning parajasti mikrofoni taga kõnelev arhitekt Oliver Soomets on kolmekesi uue skulptuuri «Räni» autorid.

Sündmust tunnistasid Tartu tervishoiukõrgkooli sajad esmakursuslased, kuna just täna on kõrgkoolis rebaste päev. Kohal olid ka kõrgkooli juhid koos külalistega.

Skulptuur «Räni» koosneb kahest ränivetika raku ehk diatomeedi struktuuri imiteerivast kerast ja nende sees asuvast valgusallikast.

Ränivetikad on looduses väga levinud mikroskoopilised organismid, kelle rakud sisaldavad üksteise sees asuvat keerukat struktuuri, millest ongi skulptuur inspireeritud. Üks autoreist Oliver Soomets selgitas, et räni on asendamatu materjal just meditsiinilises kõrgtehnoloogias, seda kasutatakse meditsiiniliste erivedelike valmistamisel, kõrgtehnoloogiliste kangaste, tihendite, implantaatide, kreemide ja kangaste tegemisel. Niisiis vägagi sobilik teema meditsiini tulevikku silmas pidades.

Kahe kärgstruktuuriga kera tekitab pimedal ajal tänu keskelt kiirgavale valgusele tervishoiukõrgkooli sissepääsu lähedale huvitavaid optilisi mustreid. Skulptuuri avamisel valgus küll paraku ei süttinud.

Taiese sünd sai teoks tänu seadusele, mis nõuab avaliku otstarbega hoone ehitustöödele kulunud rahast ühte protsendi kulutamist kunstiteose heaks.

Täna sõlmis tervishoiukõrgkool ka koostöölepingu Ida-Tallinna keskhaiglaga ja Tallinna kiirabiga lähema kahe aasta jooksul Tallinnasse ja Harjumaale vajalike intensiivõenduse eriõdede koolitamiseks.

Lepingu allakirjutamine rektori Anneli Kannuse ning Ida-Tallinna keskhaigla juhi Ralf Allikvee ja Tallinna kiirabi juhi Raul Adlase vahel leidiski aset vastavatud skulptuuri kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles