USA: Põhja-Koreal ei oleks sõjas Lõuna-Koreaga mingit võimalust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Koreas Uijeongbus asuva USA baasi Camp Stanley sõdurid.
Lõuna-Koreas Uijeongbus asuva USA baasi Camp Stanley sõdurid. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreal ei oleks mingit võimalust alistada konfliktis Lõuna-Koread ja selle liitlasi, ütles USA kaitseminister Ashton Carter.

«Me peame tagama selle, et põhjakorealased mõistaksid alati igale provokatsioonile järgnevaid vastusamme ja seda, et neil pole mingit šanssi alistada meid ja meie Lõuna-Korea liitlasi,» ütles Carter telepöördumises sõduritele.

Kahe Korea suhted langesid augustis viimase aja sügavamasse kriisi, viies Pyongyangi ja Souli sõja lävele. Kriis sai alguse maamiiniplahvatustest kaht riiki lahutavas demilitariseeritud tsoonis. Plahvatustes sai raskelt viga kaks Lõuna-Korea sõdurit.

Soul süüdistas Pyongyangi miinide paigaldamises, mida viimane eitas.

Kokkulepe pingete maandamiseks saavutati eelmisel nädalal.

Carter nimetas äsjaseid pingeid kahe Korea suhetes «pisikakluseks», mis näitas, kui kiiresti võib olukord halveneda.

«Korea on üks püssirohutünne. See on ilmselt ainus koht maailmas, kus sõrmenipsu peale võib alata sõda,» lausus Ühendriikide kaitseametkonna juht.

USA sõjavägi on etendanud Korea poolsaarel võtmerolli alates aastatel 1950-1953 kestnud Korea sõja lõpust. Lõuna-Koreas paikneb ligi 30 000 Ühendriikide sõdurit.

Soul reageeris maamiiniplahvatustele kahe riigi piiril propagandasaadete jätkamisega 11-aastase vaheaja järel.

Põhja-Korea ähvardas rünnata lõunanaabri valjuhääldeid.

Pingelõdvendusleppe tulemusena propagandasaated lõpetati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles