Tallinn tõmbab tehnikaülikooli riigiga kauplemisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnismäe veetorn.
Tõnismäe veetorn. Foto: Liis Treimann

Tallinna Tehnikaülikool tahab jätkuvalt Tõnismäe veetorni tasuta enda valdusesse saada. Linn on sellega põhimõtteliselt nõus, kuid soovib kahe vanalinna hoone näol vastuteenet.

Tõnismäe veetorn on ehituslikult ühendatud kõrvalasuva Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kolledžiga. Seetõttu oleks loogiline, et torn kuuluks ülikoolile ning hoonet saaks kasutada tudengite õppetöö korraldamiseks.

Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti TTÜ rektorile Andres Keevallikule saadetud kirjas seisab, et linn on veetorni tasuta võõrandmise poolt, kuid vastutasuna peaks ülikool pöörduma haridus- ja teadusministeeriumi, kultuuriministeeriumi ning siseministeeriumi poole ettepanekuga loovutada Tallinnale tasuta kaks hoonet vanalinnas.

Nimelt tahab linn endale Laboratooriumi tänav 23 asuvat lagunenud kuuri, mis on praegu siseministeeriumi valitsemisalas ja seisab kasutuseta. Teiseks soovib Tallinn riigilt tasuta võõrandada Müürivahe tänava äärde jäävat Assauwe torni, kuna see on üks osa linnamüürist.

«Me mõistame linna muresid, kuid ülikool ei saa tulla kaasa Tallinna ja riigi vaheliste probleemide lahendamisel,» kinnitas TTÜ haldusdirektor Margus Leivo. «Tallinna linnavolikogu esimehe vastus rektor Andres Keevalliku kirjale on tahtmatult katse tõmmata ülikooli poliitikasse, mida me kuidagi ei taha.»

Ta lisas, et Vitsuti vastus kahandas TTÜ entusiasmi Tõnismäe veetorni endale taotlemises, kuna ülikool ei ole võrdväärne partner Tallinna läbirääkimistes riigiga.

Leivo sõnul peab aga linn veetorniga kindlasti midagi ette võtma, kuna rajatis seisab kasutuseta ning hakkab lagunema. Muinsuskaitse all oleva hoone üks metallist trepikett on juba minema viidud. Kuna torn on TTÜ kolledži hoonega otseselt seotud, seostavad kõik möödakäijad rajatist just õppehoonega.

«Praegu kavandame alles järgmist sammu, mida ette võtta,» ütles Leivo. «Tahe torni arendamiseks on meil jätkuvalt olemas.»

Vitsuti sõnul ei olnud tema TTÜ rektorile saadetud kirja ainus mõte päris selles, et panna veetorni saatus oseselt sõltuvusse mingitest muudest tehingutest, kuid niisugune mõte käis kirjaga kaasas. Idee on selles, et veetorniga peavad linn ja TTÜ koos edasi tegelema. Ta lisas, et seda küsimust on arutanud ka linnavolikogu kultuuri- ja hariduskomisjon ning on jõutud järeldusele, et tornis võiks edaspidi ka näitusi ja kontserte korraldada.

«Päris kindlasti ei ole meie eesmärk tehnikaülikooli veetornist kuidagi kõrvale tõrjuda,» mainis Vitsut. «Õige lahenduse leidmine vajab aga natuke pikemat mõtlemist.»

Tallinna abilinnapea Eha Võrk mainis, et linn nagu iga teine omanik ei saa oma varast tasuta loobuda. Seetõttu tahabki Tallinn veetorni eest midagi vastu saada. TTÜ kui riiklik ülikool võikski riigiga ehk ministeeriumidega läbi rääkida linnale vajalike hoonete tasuta võõrandamisest.

Tallinn on Võrgu sõnul varem ka ise siseministeeriumi poole pöördunud, et Laboratooriumi tänava lagunenud kuurihoonet endale saada, et käsitööliste tänavat rajada. Assauwe torn kui linnamüüri osa peaks samuti linnale kuuluma. Seega võiks linna ja riigi vahel vahetustehing toimuda ning TTÜ saaks sellele kaasa aidata. Kauplemiseks ei soovinud abilinnapea praegust olukorda kuidagi nimetada.

Tänavu aprillis moodustas kesklinna valitsus komisjoni, mis püüaks leida ideid, kuidas Tõnismäe veetornile rentnik leida. Otsustati torni võimalikele investoritele tutvustada ja esitleda. Kahjuks ei ole komisjon siiani midagi ette võtnud. Torni rendile andmiseks on korraldatud kaks enampakkumist, kuid mõlemad on pakkujate puudumisel ebaõnnestunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles