Vao külas süüdati pagulaskeskuse otsasein

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulaskeskuse põlenud otsasein.
Pagulaskeskuse põlenud otsasein. Foto: Marianne Loorents

Lääne-Virumaal Vao külas süüdati täna öösel pagulaskeskuse otsasein, politsei ja prokuratuur alustasid põlengu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust.

Peaminister Taavi Rõivas mõistis süütamise hukka. «Enam kui 50 inimese kodu süütamine on jõhker kuritegu, millele ei ole mitte mingisugust õigustust,» kirjutas Rõivas oma Twitteri kontol. 

Ka Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet kritiseeris tegu tugevalt. «Ligi 70 magava inimese, sealhulgas laste kodu süütamine keset ööd on ränk kuritegu, millesse tuleb suhtuda väga tõsiselt. Tegemist on potentsiaalse massimõrvaga,» leidis Paet. «Politsei ja prokuratuur peavad tegema kõik, et kurjategija(d) välja selgitada.» 

«Me kõik suudame ette kujutada õudust, mis oleks aset leidnud, kui põlengut poleks õigel ajal avastatud. See kuritegu jätab meie ühiskonda jälje. Me oleme muutumise ohtlikul teel ja et pidama saada, on vaja see kuritegu kiiresti lahendada ja süüdlane/süüdlased välja selgitada. Üle 20 aasta oleme Eestis püüdnud ehitada inimlikku ühiskonda ja ka meie riigist sõbralikku rahvusvahelist kuvandit. Selliste tegudega, nagu möödunud ööl, on kõik see tõsises ohus,» märkis Paet.

Häirekeskusele teatati tulekahjust Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas Vao külas Pargi tänaval varjupaigataotlejate majutuskeskuses täna varahommikul kella 4.31 ajal.

Päästjate kohale saabudes olid inimesed majast evakueeritud, suitsu tuli maja otsaseina fassaadi alt.

Tulele pandi piir kümnekonna minutiga, kuid tulekollete otsimiseks ja kustutamiseks pidid päästjad avama maja otsaseina fassaadi. Siseruumides suitsu või tulekoldeid ei olnud. Kokku põles maja otsaseina välisvoodrit ligikaudu 10 ruutmeetri ulatuses. Kustutustööd lõpetati kell 5.44.

Päästeameti teatel on esialgsel hinnangul tegemist süütamisega.

Rakvere politseijaoskonna juht Indrek Link ütles, et kuigi keegi juhtunu käigus vigastada ei saanud, on tegemist äärmiselt tõsise vahejuhtumiga. «Majas oli põlengu tekkimise ajal üle poolesaja inimese, kellest 13 on lapsed. Seega võinuks juhtumi tagajärjed olla väga rängad.»

Vanemprokurör Sirje Merilo sõnul on juhtunu uurimiseks alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 404 alusel, mis käsitleb süütamist. Juhtunu asjaolusid uurivad Ida prefektuuri kriminaalpolitseinikud ja uurimist juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Praegu tegeleb politsei juhtunu kohta info kogumisega. Kõigil, kellel on juhtunu kohta informatsiooni, palutakse ühendust võtta politsei telefonil 322 2674 või 5196 4661.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles