Ettevõtlussektori kasum kuivab kokku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlussektori kasum kahanes.
Ettevõtlussektori kasum kahanes. Foto: Caro / Scanpix

Ettevõtlussektori kogukasum vähenes statistikaameti andmetel teises kvartalis mullusega võrreldes 15 protsenti 724 miljoni euroni. Kasum ettevõtlusest vähenes aastases võrdluses ka esimeses kvartalis.

Mullusega võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Enim pidurdasid kasumi kasvu töötleva tööstuse, info ja side ning põllumajandusettevõtted

Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes 16 protsenti, seda eelkõige põhiliselt ekspordile suunatud metalli- ja puidutööstuse kasumite vähenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid teises kvartalis kaupu ja teenuseid 12,5 miljardi euro eest; müük langes kolm protsenti mulluse teise kvartaliga võrreldes.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suurema osatähtsusega kaubandusettevõtete müügitulu vähenes aastaga neli protsenti, selle põhjus oli peamiselt müügitulu vähenemine hulgikaubanduses. Samas jaekaubanduses müügitulu kasv jätkus.

Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes aastaga ühe protsendi.

Ettevõtete kulud vähenesid teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes kaks protsenti, samas tööjõukulud suurenesid kuus protsenti.

Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kaks protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5500 eurot kvartalis ehk kolm protsenti vähem kui mullu teises kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal, teatas statistikaamet. Ettevõtted investeerisid teises kvartalis 520 miljonit eurot, kolm protsenti vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Investeeringud vähenesid aastases võrdluses juba seitsmendat kvartalit järjest.

Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid energeetika-, töötleva tööstuse, kaubandus- ning põllumajandusettevõtted, kes tegid kokku üle poole koguinvesteeringutest.

Võrreldes mulluse teise kvartaliga suurenesid vaid investeeringud ehitiste soetamisse ning masinatesse ja seadmetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles