Omavalitsused tahavad seakorjuste üleskaevamist ja põletamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torma. 11.08.2015. Seagrippi nakatunud ja hukatud sead maeti Torma prügila lähedusse.
Torma. 11.08.2015. Seagrippi nakatunud ja hukatud sead maeti Torma prügila lähedusse. Foto: Jaanus Lensment

Mustvee linnapea Max Kaur ja Torma vallavanem Triin Pärsim taotlevad maaeluminister Urmas Kruuselt Torma valda maetud katkusigade üleskaevamist ja põletamist. 

«Oleme seisukohal, et vaatamata keskkonnaministeeriumi ja veterinaarameti vastuväidetele on siiski õige tulla vastu piirkonna rahva soovidele.  Matmisalale tuleks tuua seapõleti, korjused üles kaevata ning põletada,» leiab Torma vallavanem Triin Pärsim. 

«Vastasel juhul tuleb tagada loodud loomsete jäätmete matmispaiga nõrgvee puhastamine ning võtta kasutusele kõik abinõud, mis aitavad vältida põhja- ja pinnavee ning Peipsi järve reostamist,» lisas ta.

Mustvee linnapea Max Kaur peab samuti antud sammu õigustatuks. «Kuna matmisalal ei ole teostatud keskkonnauuringuid ja aset leidnud matmisviisi korral on bio- ja keskkonnaohutuse väide oletuslik, siis palume selgitada ministril riigi tegevuskava matmisala seires 1,5 ja 10 aasta perspektiivis.»

«Kohalikud elanikud ja ettevõtjad on siiralt mures elu- ja looduskeskkonna ohutuse pärast. Eriti olukorras, kui on üldteada fakt, et Torma prügila ladestusalade ehitamisel oli peamine väljakutse leida lahendused liigse pinnavee ära juhtimiseks, kogumiseks ning puhastamiseks. Ka Vene Föderatsiooni loodusekaitse minister Sergei Donskoi oma kirjas Eesti võimudele juhtis tähelepanu võimalikule keskkonnamõjule, eriti Peipsi järvele ning samuti leidis, et korjuste likvideerimine oleks ainuõige samm,» viitab Mustvee linnapea.

Peipsi-äärsed omavalitsused loodavad koostööle ministeeriumitega kõigi nende probleemide lahendamiseks. Samuti oodatakse riigikogu maaelukomisjoni aktiivset positsiooni neis küsimustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles