Lastefond aitab lastekliinikut puutetundliku laua soetamisel

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treening uue abivahendiga tähendab mängude kaudu keeruliste situatsioonide ja raskete olukordade virtuaalset lahendamist, aidates lastel arendada koostööd ja planeerimist.
Treening uue abivahendiga tähendab mängude kaudu keeruliste situatsioonide ja raskete olukordade virtuaalset lahendamist, aidates lastel arendada koostööd ja planeerimist. Foto: Tootepilt

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefond palub heade inimeste tuge, et soetada lastekliinikule moodne neurorehabilitatsiooniseade.

 See on puutetundlik laud – Diamond Touch, mis võimaldab uudse tehnoloogia abil treenida ning õpetada närvisüsteemi kahjustuse ja õpiraskustega lapsi.

Lastekliiniku neuroloogia osakonna vanemarst-õppejõud Anneli Kolk selgitas, et tegemist on uue tehnoloogiaga, mille abil saab lahendada neuroloogiliste ja psühhiaatriliste haigustega kaasnevaid probleeme. Aastas saaksid niisugusest tehnikast abi umbes 250 lastekliiniku haiglapatsienti ning umbes 500 ambulatoorsel vastuvõtul käivat patsienti.

Anneli Kolga sõnul on niisugune «teemantlaud» abiks näiteks õpiraskuste, tähelepanuhäirete, käitumis- ja suhtlemiseraskuste ja epilepsiaga laste treenimisel ja õpetamisel ning see on Eestis esimene võimalus laste sotsiaalse suhtlemise, koostöö ja kognitiivse poole samaaegseks ja ühtseks treeninguks.

Treening seisneb mängude kaudu keeruliste situatsioonide ja raskete olukordade virtuaalses lahendamises, aidates lastel koguda sotsiaalseid oskusi ning arendada koostööd ja planeerimist.

Puutetundlik laud võimaldab üheaegselt treenida nelja last ning eristab samal ajal täpselt selle, kes mida teeb ehk kes treenitavatest ja mis eesmärgil on lauda puudutanud. Süsteem võimaldab hinnata koostööpõhist tegevust ja efektiivsust.

«Uus tehnoloogia võimaldab teaduspõhiselt treenida valdkonda, mis on seni puudulikult rehabiliteeritud ja jäänud tähelepanu alt välja,» sõnas Anneli Kolk.

Lastefondi tegevjuht Sandra Liiv peab oluliseks annetajate abiga kliinikumile ka moodsate aparaatide soetamist. «Tänapäeval on infotehnoloogial meie elus väga suur roll ning seepärast tuleb leida järjest enam uusi võimalusi nende abil ka lapsi aidata ja toetada. Seda me antud juhul teha püüamegi,» märkis ta.

Puutetundlik laud Diamond Touch maksab umbes 14 000 eurot, millest ligi 6000 eurot tasub TÜ Kliinikum. Ülejäänud 8000 euroga toetab tipptehnoloogilise seadme soetamist lastefond. Oma panuse andmiseks palub fond teha annetus Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefondi annetuskontodele lisades selgitusse «Teemantlaud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles