Fotod: iidne laev uputatakse meresügavusse

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hommikul kella 9 paiku hakkas Hundipea sadamas vilgas tegevus, mai lõpus Tivoli kvartali kaevetöödel leitud haruldane laevavrakk uputatakse meresügavusse.

Muinsuskaitseamet otsustas koostöös Veeteede ametiga uputada Tivoli kvartalist leitud haruldane laevavrakk merepõhja, kuna niivõrd suuremahulise objekti säilitamiseks puudub sobiv hoidla ja konserveerimisvõimalus.

Laev uputatakse Tallinna lahte Naissaare ja Littegrundi madala vahelisele sügavamale merealale ja kaetakse kinni geotekstiili ja liivakottidega.  Sellisel moel on võimalik laeva säilitada pikaajaliselt, samuti huvi ja võimaluse korral tulevikus välja tõsta, konserveerida ja eksponeerida.

Vrakk on 14 meetrit pikk ja 2 meetrit lai, see uputatakse 16-18 meetri sügavusele, kohale, kus sonariuuringute kohaselt on sobiv liivane pinnas.

Tivoli kvartalis toimunud väljakaevamiste jooksul dokumenteeriti mitmekülgset infot ja koguti materjale, mille edaspidised uuringud ja analüüsid annavad uusi teadmisi omaaegsest elu-olust, kaubandusest ja laevaehitusest. Kaevetööde käigus leiti kaks laevavrakki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles