Suurüllatus: ajalugu teinud väike Island jõudis jalgpalli EMile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmsad Islandi jalgpallikoondise liikmed.
Rõõmsad Islandi jalgpallikoondise liikmed. Foto: SCANPIX

Täna jätkati mängudega jalgpalli EM-valiksarjas, kui A-, B- ja H-alagrupis peeti alagrupiturniiri kaheksas mänguvoor. Kui eile tagas esimesena pääsu finaalturniirile Eesti alagrupikaaslane Inglismaa, siis täna selgus veel kaks meeskonda, kes mängivad järgmisel suvel Prantsusmaal peetaval lõppvõistlusel. Suure üllatusena on üks neist väike Island, kes jõudis riigi ajaloos finaalturniirile esmakordselt.

A-gruppi kuuluvale Islandi meeskonnale piisas pärast Hollandi tänast kaotust Türgile edasipääsu tagamiseks ka viigist ning see saadigi tulemusega 0:0 kodus Kasahstani vastu kätte. Tšehhi alistas varasemas mängus võõrsil 2:1 Läti ja tagas endale samuti kaks vooru enne alagrupiturniiri lõppu EM-pääsme. Play-off'i viivale kolmandale kohale jäävad selles grupis heitlema Türgi ja Holland. Nii Islandil kui ka Tšehhil on 19 punkti, Türgil 12 ja Hollandil 10. Nelja punktiga jätkav Läti ja kaks punkti kogunud Kasahstan on konkurentsist väljas.

B-grupis võitis Belgia võõrsil tänu Eden Hazardi hilisele väravale 1:0 Küprost ning jääb grupi liidrist Walesist maha punktiga. Täna kodus Iisraeliga väravateta viigi teinud Wales astus sellega samuti sammukese finaalturniiri suunas, sest nüüd edestatakse Iisraeli viie punktiga ning kuna omavaheliste mängude arvestuses on edu Walesile, tähendab see, et kahest järgmisest mängust Bosnia ja Hertsegoviina ning Andorraga on neil vaja veel ainult ühte punkti. Grupi kolmandas mängus alistasid bosnialased kodus kindlalt 3:0 grupi autsaideri Andorra.

H-grupis alistas Itaalia tänu Daniele de Rossi 6. minuti penaltile kodus 1:0 Bulgaaria, kusjuures väravavaht Gianluigi Buffon sai kirja karjääri 150. koondisemängu. Grupi seisu muutis ülipõnevaks Norra 2:0 võit Horvaatia üle, mis tähendab, et kolm esimest meeskonda mahuvad alagrupis nüüd kolme punkti sisse. Alagrupi kaks viimast Malta ja Aserbaidžaan tegid Ta'Qalis 2:2 viigi.

Kõigi mängude lõppseisud:

A-grupp

Island - Kasahstan 0:0 (eemaldamine - 89. Gunnarsson)

Türgi - Holland 0:3 (8. Özyakup, 26. Turan, 86, Yilmaz)

Läti - Tšehhi 1:2 (73. Zjuzins - 13. Limbersky, 25. Darida)

Tabeliseis: 1. Island 19 p, 2. Tšehhi 19 p, 3. Türgi 12 p, 4. Holland 10 p, 5. Läti 4 p, 6. Kasahstan 2 p

B-grupp

Wales - Iisrael 0:0

Bosnia ja Hertsegoviina - Andorra 3:0 (14. Bicakcic, 30. Džeko, 45 Lulic; eemaldamised: 63. Besic - 64. Rodrigues)

Küpros - Belgia 0:1 (86. Hazard)

Tabeliseis: 1. Wales 18 p, 2. Belgia 17 p, 3. Iisrael 13 p, 4. Bosnia ja Hertsegoviina 11 p, 5. Küpros 9 p, 6. Andorra 0 p

H-grupp

Itaalia - Bulgaaria 1:0 (6. pen Daniele de Rossi; eemaldamised: 55. de Rossi - 56. Micanski)

Norra - Horvaatia 2:0 (51. Berget, 69. ov Corluka)

Malta - Aserbaidžaan 2:2 (55. Mifsud, 75. Effiong - 36., 80. Amirqulijev)

Tabeliseis: 1. Itaalia 18 p, 2. Norra 16 p, 3. Horvaatia 15 p, 4. Bulgaaria 8 p, 5. Aserbaidžaan 6 p, 6. Malta 2 p

Hilisõhtuste mängude seisud avapoolaja järel:

Itaalia asus tänu Daniele de Rossi penaltile kodus juba 6. minutil Bulgaaria vastu juhtima ja sama seisuga mindi ka poolajale. Bosnia ja Hertsegoviina on kodus Andorra vastu oodatult poolajaks 3:0 eduseisus, Küprose-Belgia ja Islandi-Kasahstani mõõduvõttudes avapoolaeg väravaid kaasa ei toonud.

Neli mängu lõppenud!

A-grupis kaotas Holland võõrsil Türgile 0:3 ja langes grupis neljandaks - see koht jätaks nad EM-finaalturniirilt eemale. Samas grupis alistas Tšehhi võõrsil 2:1 Läti, õhtul kohtuvad Island ja Kasahstan. Wales ei kindlustanud B-grupis veel kohta finaalturniiril, tehes kodus 0:0 viigi Iisraeliga. H-grupis alistas Norra kodus 2:0 Horvaatia ja läks neist mööda grupi liidriks, kuid õhtul võib esimeseks tõusta Bulgaariat võõrustav Itaalia. Sama alagrupi kaks viimast Malta ja Aserbaidžaan tegid Maltal 2:2 viigi.

Seisud avapoolaja järel:

Eesti aja järgi kell 19 alanud mängude avapoolaja järel on taas raskes seisus Holland, kes on võõrsil otsese konkurendi Türgi vastu 0:2 kaotusseisus. Juba 8. minutil avas skoori Oguzhan Özyakup ning 26. minutil kasvatas skoori Arda Turan. Samas grupis esikohta hoidev Tšehhi juhtis poolajaks võõrsil Läti vastu David Limbersky ja Vladimir Darida väravatest samuti 2:0. Aserbaidžaan juhtis poolajaks võõrsil Malta vastu 1:0, Walesi-Iisraeli ja Norra-Horvaatia mängus esimesel poolajal väravaid ei löödud.

Enne mängude algust:

A-alagrupis võib endale pääsme finaalturniirile tagada Islandi koondis, kes täna mängib koduväljakul Kasahstaniga. EM-finaalturniiri koha võib tagada samas grupis ka Tšehhi, kuid selleks vajatakse lisaks enda võidule ka teiste abi.

B-alagrupis võib endale pääsme finaalturniirile kindlustada Wales, kui koduväljakul suudetakse alistada Iisrael.

Tänased mängud ja tabeliseisud:

A-alagrupp

Tänased mängud (8. voor): Läti – Tšehhi, Türgi – Holland, Island – Kasahstan

Tabeliseis 7. vooru järel: 1. Island 18 punkti, 2. Tšehhi 16, 3. Holland 10, 4. Türgi 9, 5. Läti 4, 6. Kasahstan 1.

B-alagrupp:

Tänased mängud (8. voor): Wales – Iisrael, Bosnia ja Hertsegoviina – Andorra, Küpros – Belgia

Tabeliseis 7. vooru järel: 1. Wales 17 punkti, 2. Belgia 14, 3. Iisrael 12, 4. Küpros 9, 5. Bosnia ja Hertsegoviina 8, 6. Andorra 0.

H-alagrupp:

Tänased mängud (8. voor): Malta – Aserbaidžaan, Norra – Horvaatia, Itaalia – Bulgaaria

Tabeliseis 7. vooru järel: 1. Horvaatia 15 punkti, 2. Itaalia 15, 3. Norra 13, 4. Bulgaaria 8, 5. Aserbaidžaan 5, 6. Malta 1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles