Tartusse tuleb Baltikumi suurim nanolabor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartusse ehitatavast 1000-ruutmeetrisest Nano­labist saab keskus, kus ettevõtjatel on võimalus nõu küsida oma toodete arendamiseks nanotehnoloogia abil.
Tartusse ehitatavast 1000-ruutmeetrisest Nano­labist saab keskus, kus ettevõtjatel on võimalus nõu küsida oma toodete arendamiseks nanotehnoloogia abil. Foto: Projekt Kuubis OÜ

Tartu Teaduspargis hakatakse sel nädalal ehitama Baltikumi suurimat nanolaborit, kus ettevõtted saavad oma tooteid nanotehnoloogia abil «targemaks» arendada.


Tartu Teaduspargi juhataja Toomas Noorem piltlikustas, et praegu on jõe ühel pool teadus oma arenduslaboritega ja teisel pool tootmisettevõte, kuid nanolabor ehitab silla kahe kalda vahele. «Ettevõtte jaoks tekib unikaalne keskkond, kus teadlased aitavad tema ideid nanotehnoloogia abil ellu viia,» rääkis Noorem.

Lähim nanotehnoloogialabor, kus teadlased tegelevad üksnes ettevõtetega, asub Helsingis. Terves Baltikumis saab aga Tartu nanolaborist esialgu ainus seesugune nanotehnoloogiate keskus.   

Imepisike teadus

Nanotehnoloogiate Arenduskeskuse juhataja Ilmar Kink selgitas, et nanotehnoloogia tähendab lihtsustatult imeväikeste nanosuuruses aineosakeste ärakasutamist materjalide ning toodete arendamiseks.

Praktikas tähendab see võimalust suurendada näiteks kilekoti kandevõimet mõne kilo võrra ning parandada suusakeppide, tennisereketite ja jalgrattaraamide vastupidavust. Samuti katsetatakse Tartus praegu, kas nanotehnoloogiaga saab muuta klaasi ühe nupuvajutusega läbipaistmatuks.

«Nanotehnoloogial on tohutult kasutusvõimalusi alates kosmeetikatoodetest ning lõpetades autotööstusega,» nentis Kink.

Tartu Teaduspargi vana, kasutuseta seisnud töökoja ümberehitus moodsaks nanolaboriks läheb maksma 27,75 miljonit krooni, sellest poole andis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ning ülejäänu katab teaduspark laenurahaga.

Piinlik puhtus

Nanolabori südameks saab Kingi jutu järgi filtreeritud õhuga puhasruum, kus ei tohi tolmukübekestki lennata. «Äärmist puhtust on vaja selleks, et ei ajaks segi näiteks tolmuosakesi ja uuritavaid nanostruktuure,» selgitas Kink. Peale puhasruumi valmivad ka abilaborid, kus tehakse kõiki muid töid, mille jaoks pole puhasruumi tingimusi vaja.

Ruume hakkab rentima  Kingi juhitav Eesti Nanotehnoloogiate Arenduskeskuse AS. Esialgu hakkavad seal tööle peamiselt Tartu Ülikooli teadlased, kuid Kink loodab, et kas või «Talendid koju» projektiga õnnestub Tartusse tagasi tuua ka välismaal õppinud noori teadlasi.

Tartu Teaduspargi haldusjuhi Heiki Tamme kinnitusel on leping ehitusfirmaga Eviko sõlmitud ning tööd algavad juba sel nädalal. Labor saab valmis aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles