Eston Kohvri vangistuskoht selgub järgmise nädala alguseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver.
Eston Kohver. Foto: Reuters

Venemaal 15 aastaks vangi mõistetud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri vangistuskoht selgub hiljemalt järgmise nädala alguseks, kinnitas Venemaa karistusamet BNSile.

Karistusameti pressiesindaja sõnul on vangistuskoha määramiseks aega kümme päeva alates kohtuotsuse jõustumisest. Kui arvestada, et Kohvri karistusotsus jõustus 4. septembril, siis peaks tema vangistuskoht selguma hiljemalt 14. septembriks.

Välisministeeriumist kinnitati esmaspäeval BNSile, et Eesti Moskva saatkonna konsul on pöördunud Vene võimude poole, et selgitada välja, kuhu Eston Kohver viiakse. Konsul on taotlenud Eston Kohvriga kohtumist esimesel võimalusel.

Pihkva kohus leidis 19. augustil, et Kohvri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetmas 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Ühtlasi määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 euro suuruse trahvi.

Süüdistaja nõudis Kohvrile 16-aastast vangistust ja 200 000 rubla suurust trahvi, seevastu kui Kohver ise end süüdi ei tunnistanud.

Kuna Kohver otsust ei vaidlustanud, jõustus see 4. septembril.

Juuli lõpus alanud protsess toimus suletud uste taga.

Kohvrile on esitatud süüdistus spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos. Pihkva kohtu andmetest selgub, et Kohvrit süüdistatakse Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahv 276 järgi ehk spionaažis, paragrahv 226 lõige 1 järgi ehk relva salakaubaveos, paragrahv 222 järgi ehk relva kandmises ning üheksas rikkumises paragrahv 322 järgi, mis käsitleb riigipiiri ebaseaduslikku ületamist.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Enne Pihkvasse toomist oli Kohver Moskvas Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles