Junckeri kavas pannakse ette aidata ka Ungarit

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Ungaris
Migrandid Ungaris Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker teeb täna Strasbourgis europarlamendi täiskogu ees avalduse teemal «Ränne ja pagulased Euroopas», millest saab tema uue migratsioonilainega toimetuleku kava tutvustus. Siinkohal on esile toodud mõned olulised aspektid uues plaanis.

Raha aafriklastele

Parandamaks olukorda riikides, kust migrante ohtralt ELi tuleb, tehakse ka ettepanek luua kahe miljardi euro suurune usaldusrahastu. See puudutab ennekõike Aafrika riike, kus probleemiks pole mitte verevalamine, vaid vaesus. Samas kehtib mateeria jäävuse seadus: usaldusrahastu summa ei tule kusagilt juurde, vaid võetakse ELi eelarve teistelt arenguabiks mõeldud ridadelt.

Balkanlastele tee kinni

Seni süürlaste suhtes suurimat heldust näidanud Saksamaa on juba aastaid kimpus asüülisüsteemi kuritarvitajatega, kellest enamik pärineb Lääne-Balkani riikidest.

Kuigi varjupaika selle kandi inimesed üldjuhul ei saa, võivad nad sellegipoolest esitada asüülitaotluse. Pärast vastavate dokumentide täitmist on tee Saksamaale lahti ning kuniks ametnikud nende asüülipalvet menetlevad, võivad balkanlased muretult seal sugulasi külastada ja töödki teha, saades pealekauba Saksa riigilt ka toetust ning pääsedes viisa ja tööloa taotlemise kulust ja vaevast. Tavaliselt kestab protsess mitu kuud, mistap on tekkinud koguni Saksamaal talvituvate serblaste, albaanlaste ja teiste selle kandi inimeste klass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles