Majandusteadlane paneks pagulased tööle

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Sitsiilia sadamalinnas Augusta
Migrandid Sitsiilia sadamalinnas Augusta Foto: SCANPIX

Saksamaa peaks laskma asüülitaotlejatel ise tööd teha, mitte neile toetusi maksma – kuigi riigi majandus sellest küll suurt ei võidaks, arvas Postimehele antud intervjuus Müncheni ülikooli Leibnitzi majandusuuringute instituudi direktor Gabriel Felbermayr. 

Meid on Eestis 1,3 miljonit ning kahe järgmise aasta jooksul võtab riik vastu paarsada pagulast. Kõlab ka protestihääli, nagu avaldaks see suurt mõju.

Suurt mõju? No see on väga ebatõenäoline. Isegi Saksamaa puhul näeme, et 800 000 tulijast on pooled need, kes ka tegelikult tööle hakkavad või võiksid seda teha, jätame lapsed ja vanurit siit välja. Ka Eesti puhul kehtib sama: tulijatest pool hakkab tegelikult tööturul osalema. Järgmine küsimus on, kui paindlik on tööturg. Minu hinnangul on Eestis tööturg üsna paindlik ning neelaks inimese lisandumise suurema vaevata alla. Et immigrandid palku alla tõmbaksid, on uuringutes väga vähe tõestust leidnud. Majandus suudab väga hästi paisuda: ka neil on vaja süüa, kuskil elada, nad kulutavad raha, mida teenivad. See ei ole mingi kook, mis on kindla suurusega. Asi ei käi nii, et kui algul on kümme töökohta ja kui immigrant tuleb, siis ta võtab neist ühe ära, vaid siis on meil juba 11 töökohta. Kook ise läheb ka suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles