SEB: Soomel pole palju häid valikuid majanduse kasvatamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp, millest kumavad läbi 20- ja 50-eurosed rahatähed.
Soome lipp, millest kumavad läbi 20- ja 50-eurosed rahatähed. Foto: SCANPIX

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul pole Soomel nigelat majandusolukorda ja kiiresti kasvanud riigivõlga arvesse võttes palju häid valikuid majanduse taaskäivitamiseks.

Nestor ütles BNSile Soome tööturu seadusemuudatusi kommenteerides, et üldjoontes tunduvad sealsed reformid mõistlikud. «Soome majandus oli Eurostati eilse pressiteate kohaselt ainus riik Euroopa Liidus, mille majandus aastavõrdluses ei kasvanud. Nigelat majandusolukorda ja kiiresti kasvanud riigivõlga arvesse võttes ei ole Soomel palju häid valikuid, kuidas majandus uuesti käima saada,» ütles Nestor.

«Soome tugev konkurentsieelis on haritud tööjõud, kuid maailmas, kus ettevõtetel ja inimestel on aina lihtsam otsustada, kus toota ja kelle kaupa tarbida, on aina raskem anda töötamise eest sellist palka ja soodustusi, millest enamik maailma elanikkonnast ei oska unistadagi,» märkis ta.

«Ka praeguses tööturupaketis sisalduvad ettepanekud on võrreldes Eestiga töövõtja suhtes helded. Pikemas perspektiivis on mul isiklikult Soome majandusse usku. Haritud rahvas on võimeline tänasest päevast kaugemale nägema ja suudab langetada raskeid otsuseid. Selle heaks tõestuseks on eelmised valimised, kus poliitikud konkureerisid selle poolest, kes rohkem kärpe-, mitte kululubadusi jagab,» sõnas analüütik.

Soome valitsus otsustas kolmapäeval saata parlamenti seadusemuudatuste paketi, millega kärbitakse töötajate puhkust ja lisatasusid. Valitsus tahab 2021. aastaks lõpetada defitsiidis elamise ja tõsta tööga hõivatute määra 72 protsendini. Soome loodab paketi abil kokku hoida üle miljardi euro avaliku sektori kuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles