Kuidas kortermaja puhtana hoida?

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päris paljudele kortermaja elanikele teeb meelehärmi kodumaja koridoride ja panipaikade korrashoid. Häid nõuandeid selleks jagas ajakirjas Elamu Puhastusekspert OÜ konsultant - koolitaja Arnis Alt.

Millest tuleks kortermaja koristamisel alustada - kui näiteks trepikojad on räämas, keldrit pole aastakümneid kraamitud, pööningul katkised aknaruudud ja aastakümnete pikkune sodi?

Alustada tuleks kindlasti mittevajaliku kraami välja viimisest, sest see võib takistada remonttöid. Alles seejärel tuleks teostada remontttööd, sest vana kraami transportimisel võib kahjustada äsja remonditud pindu. Alles seejärel tuleb hakata igapäevasele koristamisele mõelda, mille üheks majanduslikuks eesmärgiks on ka olemasolevate pindade ja värske remondi säilitamine.

Kuidas tuleks trepikoda korralikult koristada?

Trepikoja nagu ka muude koristatavate objektide puhul tuleks lähtuda koristamise eesmärgist, milleks on soovitud puhtusastme saavutamine. Koristamist võiks alustada ülevalt ehk siis pühkida laed, valgustid ja viimaseks jääb põrand. Enne põranda pesemist (kui selleks on vajadus) tuleks lahtine mustus kuivalt eemaldada, mis aitab oluliselt kaasa lõpptulemusele ja lihtustab trepikoja koristamist. Kuna trepikojas on palju treppe, siis võiks koristamist alustada viimaselt korruselt alumise korruse suunas. Hoolikalt tuleks planeerida oma tööd ning viia edasi-tagasi liikumine miinimumini.

Kas koristada veega või veeta?

Koristamisel kasutatava vee hulk sõltub eelkõige mustuse kinnitumisest ja tüübist. Mida tugevamini kinnitunud ja märjem mustus, seda rohkem tuleb kasutada ka vett mustuse ära transportimiseks. Suvisel ajal on peamiseks mustuseks kuiv tolm ja liiv, mille eemdaldamiseks sobib suurepäraselt väheniiske mopp või lapp. Kuna treppidest liikumine on füüsiliselt raskem, siis võiks kasutada trepikoja koristusel nn "eelniisutuatud koristustekstiilidega koristamist, mis muudab töö füüsiliselt kergemaks ja kavliteetsemaks.

Kui palju peab maja koristamisel kasutama kodukeemiat ja kas saab ka ilma selleta?

Maja koristamisel ei pea kasutama tingimata kodukeemiat. Koristusainete kasutamine sõltub mustuse kinnitumise astmest ja hulgast. Koristusaine aitab vähendada vee pindpinevust, mille tulemusena puhastub pind paremini kui ainult veega. Soovitav oleks kasutada mikrokiust moppe ja lappe, mis eemaldavad mustuse efektiivselt ka üksnes veega.

Kuidas vältida seda, et trepikoda (iseäranis sügisel) kohe jälle poriseks ei saaks?

80% hoonesse sattuvast mustusest toome väljast jalanõudega. Trepikoja puhtus saab alguse tänava või hoovi puhtusest ehk mida rohkem mustust tänaval või hoovis, seda rohkem toome seda ka jalatsitega trepikotta. Trepikotta sattuva mustuse kandumist saab takistada nn läbimõeldud poritõkkesüsteemidega. Trepikoja ukse ette tuleks paigutada porimatt, millele peaks koheselt järgnema porivaip. Kindlasti peab tähelepanu pöörama mati ja vaiba süstemaatilisele puhastamisele, sest kui mõlemad mustusega täituvad ei toimi nad enam mustuse leviku tõkestajatena.

 Milliseid tarvikud ja abiahendeid koristamisel tarvis läheb?

Koristustarviku eesmärk on tööd lihtsustada. Siinkohal tuleks kindlasti lähtuda mustuse tüübist ja hulgast. Trepikoja koristamisel võiks kasutada lappe pindade pühkimiseks ja plekkide eemdaldamiseks. Seinte pealt triipude eemaldamisel on heaks abimeheks plekieemaldusnuustik. Trepiastmete kuivaks pühkimiseks oleks hea kasutada poolpika varrega kühvlit ja harja, mis muudab töö ergonoomilisemaks. Treppide pühkimiseks väheniiskelt, niiskelt märjalt võiks kasutada plaatraam moppi, millega oleks suurem tööjõudlus. Koristustarvikud peavad olema puhtad, sest ainult puhta koristustarvikuga saame luua puhtust. Must koristustarvik ajab mustust laiali, mitte ei eemalda seda.

Kas kasutada pigem professionaalset koristajat või hoopis koristrusgraafikut, kus majaelanikud ise koridori koristavad?

See sõltub majaelanike soovist ja panustamise valmidusest, mõlemal variandil on omad plussid ja miinused.

Kuidas vältida reklaamposti kuhjumist jms muud paberiprahtti koridoris? Kuhu peaks paigutama prügikasti?

Prügikasti võiks paigutada kohe postkastide lähedusse, siis saaks ka inimesed ise kohe mittevajaliku ära visata.

Kui palju tuleks paigaldada porimatte jms? Paljud trepid on ka nii libedad, et pestes muutuvad täielikuks liuväljaks - mida siin teha saaks?

Porivaiba ja mati kogupikkus välisukse ideaalne pikkus võiks olla 4 m, et saada jalanõudelt võimalikult palju musutst kätte. Sageli tekib libedus liigse vee ja koristusainete kasutamisest, siinkohal tuleks hoolega mõelda kasutatava vee hulga peale ja kindlasti pind kuivatada. Samuti on oluline ainete õige doseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles