Koht, kus kogutakse Arvo Pärdi mõtteid

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nora kaustad». Nii kutsutakse kladesid, kuhu Arvo Pärdi abikaasa Nora Pärt kogus kõike, mis tema arvates võib olla väärtuslik, ning just nendes kaustadest saab alguse Pärdi arhiiv.
«Nora kaustad». Nii kutsutakse kladesid, kuhu Arvo Pärdi abikaasa Nora Pärt kogus kõike, mis tema arvates võib olla väärtuslik, ning just nendes kaustadest saab alguse Pärdi arhiiv. Foto: Mihkel Maripuu

See, et Arvo Pärdi Keskus asub Laulasmaal tumepunastest telliskividest ja üsna ilmetus hoones, on puhas juhus. Õigemini oli see maja lihtsalt tol hetkel, kui Pärdid otsustasid Eestisse kolida ja oma väärtusliku arhiivi just siia tuua, müügis.

Ent Laulasmaa pole juhus. Tähenduslik pole ainult koha nimi, vaid siinsed männimetsad ja liivarand on Pärdile tuttavad juba üle poolesaja aasta – Laulasmaal elas suviti ja elu lõpuaastatel Pärdi õpetaja ja sõber, helilooja Heino Eller.

Erasihtasutusena tegutseva Arvo Pärdi Keskuse asutas Pärdi perekond ning eesmärk on arhiveerida, süstematiseerida Pärdi heliloominguga seotu. Helilooja arhiivist olid huvitatud ka 30 aastat Pärdi koduks olnud Berliini arhiivid, ent Pärdid soovisid materjali tuua Eestisse. Mitte lihtsalt siin ladustamiseks, vaid läbi mõtestamiseks ja avalikuks tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles