Vireeni juht lahkub ametist

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vireeni tegevjuht Rait Persidski näitab konteineritesse paigutatavat produkti, mis on valmis soojusenergia tootmiseks.
Vireeni tegevjuht Rait Persidski näitab konteineritesse paigutatavat produkti, mis on valmis soojusenergia tootmiseks. Foto: Jaanus Lensment

AS Vireen juht Rait Persidski ei näe tekkinud olukorras võimalust enam ettevõtte juhina jätkata.

«Seoses maaeluministri poolt meedias valla päästetud laimukampaaniaga ettevõtte ja minu isiku suhtes on tekkinud olukord, mis ei võimalda minul enam jätkata selle riigiäriühingu juhina,» teatas Persidski pöördumises AS Vireen praegustele ja endistele nõukogu liikmetele ja ka endistele põllumajandusministritele.

Persidski juhib kirjas tähelepanu, et Vireen on senise nõukogu, professionaalse ning pühendunud meeskonnaga ning paljude sise- ja välispartnerite kaasabil saavutanud olulisi edusamme viimase kolme aasta jooksul. Samuti on ettevõttest saanud kriisiolukorras usaldusväärne partner VTA-le kogu riigi seakasvatuse sektorile. 

«Püüdes väärtustada ja säilitada kõike saavutatut, tagada edasine töörahu ning tehase võimekus jätkuvalt üles ehitatud potentsiaali abil panustada ka edaspidi parimal viisil oma põhiülesannete täitmisse ja Aafrika sigade katku epideemilise levikuga põllumajandussektorit tabanud kriisiolukorra lahendamisse, olen otsustanud loobuda AS Vireen juhatuse liikme ametikohast alates 14. septembrist,» kirjutas Persidski, kes on ettevõtet juhtinud alates 2012. aasta novembrist.

Maaeluminister Urmas Kruuse hinnangul on süüdistused laimukampaania kohta alusetud. «Tegelikult on see põhjus ju hoopis teistsugune. Ei minister, ministeerium ega keegi teine ei valetanud avalikkusele järjepidevalt,» viitas Kruuse ASis Vireen läbiviidud kontrollile, mis näitas, et ettevõte valetas mobiilse seapõleti kasutamise kohta.

«Küsimus ei ole selles, kas meil midagi juhtub. Küsimus on selles, kas me julgeme seda tunnistada, ja avalikkusele rääkida. Meil võib elus kõigil midagi juhtuda, aga kui me ei julge seda nii olulisel hetkel tunnistada, siis see on kahetsusväärne,» sõnas Kruuse Postimehele.

Ministri sõnul on kriisi juhtimise juures väga oluline, et osapooled teaksid absoluutselt adekvaatset informatsiooni. See aitab teha õigeid otsuseid. «Kui informatsiooniga hakatakse manipuleerima, ja nii julmalt manipuleerima, siis sellele ei saa süsteemis kohta olla.»

«See samm, mis ta tegi, on muidugi ainuõige samm. Teist alternatiivi ei olekski olnud,» kommenteeris minister aga Persidski tänast lahkumisotsust. Kruuse avaldas ka kahetsust, et ettevõtte eelmine nõukogu otsustas Persidskit mitte tagasi kutsuda. «Läbipaistvus ja ausus sellises kriisiolukorras on ääretult vajalik.»

Kruuse avaldas lootust, et uus nõukogu ja uus juht suudaksid ettevõtte usaldusväärsuse avalikkuse silmis taastada. Uue juhi leidmiseni määratakse juhi kt.

Pinged ettevõttes

Kruuse tegi augusti lõpus Vireeni toonasele nõukogule ülesandeks kaaluda ettevõtte juhataja sobivust ametikohale. «Meie kahtlused on kahjuks osutunud tõeks. ASis Vireen läbiviidud erikontroll tuvastas, et ettevõte on avalikkusele valetanud mobiilse põleti Hurican 1000E kasutamise kohta 31. juulil ja 1. augustil 2015 Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas asunud taudikoldes,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse 26. augustil pressiteate vahendusel.

Paar päeva hiljem kogunenud Vireeni nõukogu ei kutsunud ettevõtte juhatajat Rait Persidskit küll tagasi, kuid uue juhi leidmiseks korraldatakse siiski konkurss. Seepeale otsustas Kruuse kutsuda kõik ettevõtte nõukogu liikmed tagasi.

Eile allkirjastaski Kruuse käskkirja, millega määras nõukogule uue koosseisu. Uus koosseis on kolmeliikmeline ja sellesse kuuluvad maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko ja rahandusministeeriumi riigivara osakonna analüütik Märt Murd.

Loomsete jäätmete käitlemisega tegelev AS Vireen on riigi äriühing, mille aktsiad kuuluvad 100 protsenti Eesti Vabariigile ja on maaeluministeeriumi valitsemisel. Aktsionäride üldkoosolekul esindab riiki maaeluminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles