Loomaarst tappis kaks koera puues ja pekstes

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomaarst lõpetas piinarikkalt kahe koera elu.
Loomaarst lõpetas piinarikkalt kahe koera elu. Foto: Margus Ansu / Postimees

Viljandimaal Väluste külas tappis loomaarst Jaan Lääts omavoliliselt kaks koera, puues neid ketiga ja pekstes labidaga.

Jerry ja Mõmmiku nime kandnud koerte saaga sai alguse sel kevadel, kui neid kasvatanud nelja lapse ema Ülle Kikas vähki suri. Naise vanem tütar Anne Haljasoks kolis koos õdede-vendadega Viljandisse, kuid koerad jäid vanasse koju, kus sugulased neid aeg-ajalt toitsid.

Loomaarst tegutses omavoliliselt

Haljasoks rääkis, et koerte magama paneku osas polnud arstiga kokku lepitud, vaid neile loodeti enne talve uus kodu leida.

Loomaarst Jaan Lääts ilmus kortermaja juurde, kus koeri peeti, kutsumata, rääkis Ülle Kikase sugulane Eve Teng. Kui süstid ei mõjunud, lasi veterinaar käiku karmimad hukkamisvõtted.

Tengi sõnul nägi ta aknast, kuidas arsti abiline koera ketiga 10-15 minutit poos.

«See oli lauspoomine, ta poos ta ühesõnaga üles seal, et kindel olla, et loom surnud on. Aga ju ta siis ei surnud veel, kui veel labidaga pidi lööma,» rääkis Teng. Naise sõnul veterinaar oma tegevust ei selgitanud.

Naaber: koerad olid päevi söömata

Külarahvas süüdistab Annet aga koerte hülgamises ja näljutamises. Naaber Anne Jakobson rääkis, et loomad olid päevi söömata ja tervele majarahvale koormaks. «Läks päevi, kui koer niimoodi karjus appi, siis oli nii, et kellel hakkas hale, viis koerale süüa ja niimoodi kestis see siin suvest saati,» rääkis Jakobson.

Loomaarst Lääts rääkis oma tegu selgitades, et koerte tapmise hommikul kuulis ta raadiost, et alanud on ettevõtlusnädal ja otsustas, et peab ette võtma midagi ebameeldivat, mida on pikka aega edasi lükanud. Mehe sõnul oli ka vallavanem talle kurtnud, et koerte haukumine on häiriv.

Loomade piinamises süüdistab Lääts aga hoopis taluperemees Hillar Moorat, kes tapatööle augukaevajana appi tuli. Moora sõnul peksis koeri labidaga siiski veterinaar ise, sest surmasüstid ei mõjunud ja loomad olid pärast augu äärde vedamist veel elus.

Tuhat krooni trahvi

Lääts ei salga, et õige mürk, millega koerad magama panna, oli tal tol päeval otsakorral ning sellest ei jätkunud kahele suurele loomale.

Juhtumit uuris ka Viljandi veterinaarkeskus, mille vanemspetsialist Tony Ojuland ütles, et Läätsa suhtes algatati väärteomenetlus ja trahviti teda. Veterinaarilitsents jäi mehele siiski alles.

«Ma sain tuhat krooni trahvi, täpselt nädal aega tagasi maksin selle ära – ehk sellest piisab,» kommenteeris Lääts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles