Rohke pakub ohtralt maitsvat kala

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV saatesari "Rohke kalatuur"
ETV saatesari "Rohke kalatuur" Foto: Kaader saatest

Rohke Debelakk on muhe ja rahulik eesti mees. Just niisugused, muhedad ja rahulikud, on ka tema saated ning Eesti kalakasvandusi tutvustav kaheksaosaline sari «Rohke kalatuur» pole erand. Saate pildikeel, ülesehitus, rütm – kõik kulgeb leebes vormis. See on nagu rahvuslik käsitöö, mis läheb kenasti kaubaks, aga kõrge kunst see just pole. Mis ei ole ka antud juhul eesmärk.

«Rohke kalatuur»
ETV laupäeviti kell 19.35

Kunst siiski «Rohke kalatuurist» päris eemale ei jää. Saatepea graafikat nähes ei olnud üllatav lõputiitritest Taavi Varmi nime lugeda. Varmi looming kuulub kui mitte maailmaklassi, siis omas vallas võib teda kindlasti pidada tipptegijaks. Lakooniline, tiba naivistliku multifilmina esitatud värvirõõmus graafika raamib kenasti kogu saate formaati.

Esimene saade rääkis Härjanurme talust. Andis põgusa ülevaate kalade kasvatamisest kui tegevusalast, talus kasvatatavatest kalaliikidest ning lõppes kalatoitude valmistamise ja pidusööminguga. Kalatoidud on saatesarjas, kus kala püüdmisega pole vaja vaeva näha, mõistagi tähtsal kohal. Mis neist kaladest muidu kasvatada!

Kalaroad on üldiselt lihtsad. Olulisim on tooraine värskus (ongi üks ja ainus esimene värskuskategooria, nagu Bulgakov laseb «Meistris ja Margaritas» Wolandil nõukogude einelauapidajale selgeks teha) ning põhimõte, et seda tuleb söögi tegemise käigus võimalikult vähe ära rikkuda.

Ehkki Ivari Padar pakkus «Rohke kalatuuri» avasaates välja uhke karpkalaprae, ei saa ma rannakaluri pojana olla nõus tema hinnanguga, et laual oli kvaliteetseim Eesti kala. Parim kala, Ivari, ei kasva graanulite peal, vaid tuleb ikka merest, vabast loodusest otse pannile. Osta saab seda traditsiooniliselt sadamakail otse paadist, mitte kalakasvandusest.

Igaühel pole professionaalset grill-suitsuahju käepärast, mis muidugi annab toidule erilise maitse. Samas olid kõik retseptid tehtavad ka koduses ahjus – seda võinuks ka üle rõhutada. Üllatas natuke, et fileed olid juba ette valmistatud. Võib-olla saame siiski sarjas veel näha, kuidas kalapalad valmis panna.

Kui seda ei peaks «Rohke kalatuuris» ette tulema, soovitan otsida Youtube'ist oma ala meistri Risto Kosoneni fenomenaalne praktiline sari «Kalankäsittely», kus tehakse puust ja punaseks eri kalaliikide fileerimine. Asi saab klaariks neilegi, kes soome keelt ei puhu. Vaata altpoolt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles