Kohus: vangla ei pea lubama 15-aastast tüdrukut üksi tapjast isa külastama

Dagne Mihkels
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla
Tallinna vangla Foto: Toomas Huik

Tapmise eesti Tallinna vanglas pikka karistust kandev mees võttis ette kohtutee, et vangla lubaks tema 15-aastasel tütrel tulla isa külastama ilma täiskasvanud saatjata. Kohus möönis, et kuigi seadus on põhimõtteliselt vangi poolel, jääb siiski vangla otsustada, kas nad lubavad sellist külastust või mitte.

Suvel esitas Tallinna vangla kinnipeetav halduskohtule taotluse, et need kohustaks vanglat lubama tema 15-aastast tütart üksi isa vaatama. Räige tapmise eest ligi 15-aastast vangistust kandev mees kaebas, et vangla ei luba tüdrukut ilma täiskasvanud saatjata tema juurde, kuid tütar sooviks isa vaatamas käia praegusest hoopis sagedamini, aga takistuseks on täiskasvanud saatja leidmine.

Mees selgitas, et kui vähemalt 15-aastast loeb seadus piisavalt vanaks, et osaleda kohtumenetluses, siis miks ei võiks sama vana isik üksi oma isa külastada. Vangi sõnul piirab vangla tema perekonnaõigusest tulevaid õigusi lapsega suhelda.

Kohus nentis, et ei vangistusseadusest ega vangla kodukorrast ei tule tõepoolest otsest keeldu, mis ütleks, et alaealine ei või üksi lühiajalisele kohtumisele tulla. Tegelikult pole sellist situatsiooni kehtivas õiguses lihtsalt täpsemalt reguleeritud.

Samas märkis kohus, et ei saa kohustada vanglat sellist kohtusaamist lubama, kuna vangla peab hindama ka muid asjaolusid, mis võivad takistuseks saada.

Kaebuse esitanud kinnipeetav on korduvalt kriminaalkorras süüdi mõistetud ja kannab praegu 14 aasta ja 8 kuu pikkust karistust tahtliku tapmise eest. 2009. aastal pussitas mees rongis sõites surnuks kaasreisija.  Teda on karistatud ka kehalise väärkohtlemise eest, vanglas narkootikumine kasutamise eest, vägivalla kasutamise eest võimukandja vastu, röövimise eest, samuti vanglas alkoholi tarbimise ja valmistamise eest. Ka on vangla teda karistanud kartseriga, kuna mees on ähvardanud vägivallatseda teiste vangide kallal. Mees on üks neist vangidest, kes armastab pidevalt esitada halduskohtule kaebusi  - ta on kaevelnud näiteks kinnipidamistingimuste üle ja selle üle, et valvur olevat teda solvanud.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik teatas, et praeguseks on Tallinna vangla oma otsust ja senist praktikat muutnud - alaealisi lapsi lubatakse lühiajalistele kokkusaamistele, kui selleks annab loa ka teine lapsevanem või eestkostja. «Seejuures tuleb kohtumise lubamisel arvestada erinevate võimalike riskidega, » lisas Tuulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles