Tartu ülikooli doktorant loob imekangast

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna doktorandi Kaido Siimoni väljatöötatud želatiinkanga näited mahuvad esialgu ära ühte lauasahtlisse.
Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna doktorandi Kaido Siimoni väljatöötatud želatiinkanga näited mahuvad esialgu ära ühte lauasahtlisse. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli doktorant Kaido Siimon tõmbab lahti oma töölaua sahtli. Seal need ongi! Uudse kanga peopesasuurused tükikesed, igaüks omaette karbikeses. Tulevikus päästab niisugune kangas suurte nahavigastustega patsiente.

Jutt on heledaist, imepehmeist ja -õhukestest, otsekui kokkupakitud uduvanikutest, mis on valmistatud želatiinist ja suhkrust ning mille keemiline koostis on peaaegu seesama, mis inimese nahal.

Kaido Siimon on nende kangatükkide kallal koos arstide, rakubioloogide, füüsikute ja keemikutega töötanud viimased kolm aastat. Tema eesmärk on luua midagi, mis toetaks naha loomulikku taastumist ka siis, kui inimese vigastused on väga suured.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles