Eestlased kasutavad üha kiiremat internetti

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilse lairibateenuse lõppkasutajate poolt tarbitav keskmine ühenduse kiirus
Mobiilse lairibateenuse lõppkasutajate poolt tarbitav keskmine ühenduse kiirus Foto: TJA

Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) elektroonilise side kokkuvõttest selgub, et eestimaalased kasutavad aasta-aastalt üha suurema kiirusega internetti.

TJA koostatud kokkuvõte näitab, et enam kui pooled fikseeritud lairibaühenduse lõppkasutajad tarbisid selle aasta II kvartalis internetti, mis on kiirem kui 10 Mbit/s. Kui 2014. aasta III kvartalis kasutas 10-30 Mbit/s kiirusega internetti 32% lõppkasutajatest, siis tänavu II kvartalis oli neid juba 36%. 30 Mbit/s ja kiiremat internetti kasutas II kvartalis 26% lõppkasutajaid, mullu III kvartalis oli vastav näitaja 22%.

Samal ajal väheneb nende kasutajate hulk, kes tarbivad vähem kui 10 Mbit/s kiirusega internetiühendust. Kui veel möödunud aasta III kvartalis oli selliseid kasutajaid 47%, siis tänavu II kvartalis ulatus nende hulk 39%-ni.

Kiirem internet nüüd võimalik ka vasktraadiga

Eesti Telekomi võrguarengu ja infrastruktuuri juht Toivo Praakel tõi oma ettevõtte põhjal näitena, et Elion viib lähema kolme aasta jooksul ca 80% oma interneti püsiühenduse klientidest üle uuematele tehnoloogiatele. Selle tulemusel tõuseb lähiaastail just eramupiirkondades elavate klientide internetikiirus.

Paljude Elioni klientideni jõuab internetiteenus täna üle vaskkaabli, mis tähendab, et interneti kiirus ulatub allalaadimisel maksimaalselt 16 Mbit/s ja üleslaadimisel 1Mbit/s. Eeskätt puudutab see ADSL-tehnoloogiast sõltuvaid kliente. Tänu tehnoloogia arengule on nüüd aga võimalik ka üle vaskkaabli edastada kordades suuremaid kiirusi.

Täiendavalt selgub TJA kokkuvõttest, et vähem kui aastaga on kasvanud ka kiire mobiilse interneti kasutajate hulk. Kui 2014. aasta III kvartalis oli neid kasutajaid, kes tarbisid mobiilset internetti kiirusega 50-100 Mbit/s kõigest 4%, siis tänavu teiseks kvartaliks oli nende osakaal kasvanud 27%-ni.

«Mobiilse andmeside üks olulisemaid parameetreid on kõrge keskmine kiirus, kuna see on eeldus kliendile parima kasutuskogemuse tagamiseks kõigis tema internetikasutuse olulistes aspektides – meilide lugemisel, veebis surfamisel ja rakenduste kasutamisel,» ütles Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammise.

TJA andmetel kasvas selle aasta II kvartalis 0,2% võrra ka nende lõppkasutajate hulk, kes kasutavad tele- ja raadioteenuste jälgimiseks kaabellevi ja internetivõrgu (IPTV) lahendusi. Teleteenuste pakkujate seas kasvatas võrreldes esimese kvartaliga oma kliendibaasi kõige rohkem Elion, kelle teenuste kasutajate hulk kerkis 166 000 kasutajalt 168 000 kasutajani.

Ühtlasi selgub TJA statistikast, et augustis eelistasid inimesed numbriliikuvuse teel liikuda enim just EMT võrku, seda ühtekokku 256 korral. Tele2 sai numbriliikuvuse teel juurde 56 klienti, Elisa kaotas aga 312 klienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles