Nähtavale ilmus mõni tükk musta auku

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OP! saatejuht Margit Kilumets
OP! saatejuht Margit Kilumets Foto: Ülo Josing

Massikommunikatsioon ja sealhulgas tavapärane meedia ehk trüki-, raadio- ja teleajakirjandus läheb üha kiiremaks, kuid sihtrühm jätkab suuresti oma tavalist elu ega ole kuigi kergesti liigutatav. Seetõttu põhjustavad suuremad muutused näiteks ajalehekujunduses ja saadete vormis mõningat vastuseisu.

Sellest tulenevat nurinat uue saatejuhiga «OP!-i» kohta oli märgata saate võrgukodus http://etv.err.ee/v/kultuurisaated/op/saated/ juba enne vaatajate ette jõudmist. Üks reageering tekkis ka kohe pärast lõputiitreid. Seal on kirjas, et kultuurisaadet peaks tegema ikka kultuuriinimesed, liigne ajakirjaniku agarus ei sobi, «ei teki õiget dialoogi professionaaliga».

Mina nägin ja kuulsin vastupidist. Margit Kilumets oli loonud Veiko Õunpuu, Kiwa ja Adolf Šapiroga nii hea suhtlussilla, et kaamerate ees tekkisid õiged dialoogid. Kõik neli paistsid teleekraanil välja kui tõelised professionaalid, kuid ühtlasi olid nad pandud meie ette ka nõnda, et nad võisid ilmutada oma inimlikku palet.

Jutt käis küll kunstist, filmist ja teatrist – ühesõnaga, kultuurist –, kuid saates oli vaheldusrikkust, mistõttu see paelus ja köitis lõpuni.

See ongi uuenenud saatevormi üks plusse. «OP!-i» eelmise hooaja teemasaated võisid küll paljudele meeldida seepärast, et oli võimalus igas saates keskenduda ainult kas kunstile, teatrile või filmindusele, kuid ma ei usu, et nende saadete vaatajate ühisosa oli väga suur.

Praeguses vormis «OP!-il», kus ühes saates tuleb hea kogenud ajakirjaniku juhtimisel juttu ja pilti mitmest kultuurivallast, on kindlasti suurem vaatajaskond. Ja mida suurem, seda parem! Parem nii kunstidele ja kogu kultuurile kui ka praegustele ja tulevastele kultuurihuvilistele.

Kultuur on justkui meile käeulatusse toodud must auk. Selle kogu ulatus, sügavus ja vajalikkus jäävad meile lõpuni hoomamatuks. Magasini saatevormis ei õnnestu sellest august küll kuigi suuri tükke välja kraapida ja nähtavaks teha, aga...

Jah, ei ammenda kogu kultuurilist rikkust ja mitmekesisust põhjani ka ühe teemaga «OP!-id», samuti nagu ka üle mitmete lehekülgede ulatuvad võõrsõnaderohked ja hämarate mõttekäikudega süvaanalüüsid kultuurilistes nädalalehtedes ja kuukirjades.

«OP!» teisipäeviti kell 21.40 ETVs 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles