Orjapidamine tänapäeval? Vanema mehe käike saatis räme sõim ja ähvardused

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Vaik oma kaitsja Sven Sillariga. Vasakul asenduskaitsja Sirje Must.
Andres Vaik oma kaitsja Sven Sillariga. Vasakul asenduskaitsja Sirje Must. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Tänasel Assar Pauluse protsessil tutvustas prokuratuur kohtule, kuidas Andres Vaik kohtles oma väidetavat orja, keda kutsus Norriseks (pärisnimi toimetusele teada).

Andres Vaik, kellele eelmisel reedel kohtusse kiirabi kutsuti, oli täna paremas tujus. Jälitustegevuse käigus salvestatud lindid pakkusid talle ja mõnele teisele kohtualusele nalja. Mis sest, et koosnesid peaasjalikult sõimust 60ndates meesterahva suunal, keda Vaik pidas väidetavalt n-ö orjana.

Kohtusaalis istus täna kannatlikult Vaigu jaoks ka spetsiaalne kolmeliikmeline kiirabibrigaad, et vahialuse tervisel silm peal hoida. Täna hommikul aga Vaik selle üle ei kurtnud.

Meeldetuletuseks – Vaiku süüdistatakse lisaks Pauluse jõugu juhtimisele ka orjapidamises. Sama meest pidas orjana enne Vaiku väidetavalt ka teine jõugu liige Rainar Soo. Andres Vaik, keda teatakse rohkem Ratastooli-Andu hüüdnimega (tema liiklusavariis saadud puude tõttu), sai süüdistuse järgi Norrise enda käsutusse 2007. aastal.

«Kuna Andres Vaik on liikumispuudega isik, sai kannatanu ülesandeks Vaigu pesemine, saunas ning tualetis abistamine ning n-ö «teenri» rollis olemine. Vaik andis oma korraldused alati mõnitavas, halvustavas ja alavääristavas toonis. Kui kannatanu polnud Vaigule meele järele, järgnes sellele peks ja ähvardused. Kas kannatanul oli reaalne võimalus sellisest õudusest lahkuda? Nii kummastav kui see ka ei näi, siis vastuseks on ei,» rääkis prokurör Kati Reitsak oma avakõnes.

Mees end ise süüdi tunnistanud ei ole.

«Tutaka annan, läheb pill lahti jälle»

Tänasel istungil leidsid prokuröri väited vähemalt osaliselt kinnitust, kuigi ka lindistused jõuti vaid osaliselt läbi kuulata.

Ette mängiti 2013. aasta 29. juunist ning  5. juulist pärit vestlusi. Pealtkuulamisseade oli sel ajal ilmselt Vaigu autos.

Kõiki jutuajamisi saatis räme sõim ja ähvardused («panen vastu hambaid», «tutaka annan, läheb pill lahti jälle», «tule ma löön vastu hambaid sulle», seksuaalse vägivallaga ähvardamine jne).

29. juuni lindistusest selgub muuhulgas, et Norris käis poes ja Vaik ootas teda. Sõim hakkas pihta juba majast välja minnes. («Müts on vä? Too müts, raisk, ahv. Liiguta. […] Tule ma löön vastu hambaid sulle. […] ****, sa lähed nii ülbeks raisk, ****.).

Ja jätkus.

«Kuule, mida sa teed seal? Viis inimest, kes on peale sind läinud, kurat… tükk aega, raisk, on juba väljas… suurte kottidega. […]» ütleb Vaik Norrisele, kes ise nendes vestlustes palju ei räägi. Pigem kuulab vaguralt («ära hakka», «mida ma pean vastama?»).  

5. juulil oli meestega kaasas üks naisterahvas. Ilmselt Vaigu ema, kes sõimlevat Vaiku ohjeldada püüdis. «Kuule, liiguta end, mis sa uimerdad,» kostis Vaik Norrisele. Kui naisterahvas vahele ütles, et ta ei karjuks Norrise peale, kostis Vaik, et «tal on pohhui, tal on kiire». «Ma ei räägi sinuga üldse, sa ei ole kaitseingel.» «Kas see rahustab sind, kui sa sõimad?» küsib naine Vaigult ja lausub siis meestele, et võtku nad bensiini, tema läheb käib nii kaua poes.

Paneb Vaiku kohtusaalis muigama

Vaik: ****, hakkab jälle lohistama oma jalgu.

Naisterahvas: Norris, mine, ma annan sulle raha. 10 liitrit eks.

Nii kui naine on poodi läinud, hakkab Vaik julgemalt sõimlema.

Vaik: Sa kuradi ********, lähed nii ülbeks, värdjas raisk. Kuuled, pederast, kui sinuga räägitakse?

Norris: No kuulen noh.

Vaik: Lohistab jalgu raisk, viidab aega tead, **** nah. ****, bensu hais on juba sees, raisk.

Vaik: Lased ainult 10 liitrit, nagu tahtis, ülejäänud raha annad tagasi.

Norris: Ikka muidugi.

Hiljem, kui naisterahvas lahkub, siis hakkab Vaik pärima, kas Norris andis ülejäänud raha tagasi. Seda talle omase sõimuga, mis teda ennast nüüd kohtusaalis muigama paneb.

Vaik: Raha andsid vä?

Norris: Ah?

Vaik: Raha andsid vä?

Norris: Jah

Vaik: Keera taskud tagurpidi, tahan näha.

Norris: Aa, mis sa keerad, näe.

Vaik: Keera taskud pahupidi, ma ütlen sulle! Roni välja.

Norris: Sa ka imemees...

Vaik: Keera taskud pahupidi!

Vaik: Mis sul seal käes on?

Norris: Telefon ja suitsupakk.

Vaik: Mis teeb minu välgumihkel sinu käes?

Norris: Tolle ma võtsin eile laua pealt jooksupealt.

Vaik: Ära hakka, ma panen sulle vastu hambaid. Piider, miks mu tulemasin su käes on?

Ostis «orjale» 99 euroga püksid

Kõlab nagu alluva ja ülemuse tööalane vestlus? Samal päeval saab Norris veel nahutada, et ei oska nuppudega telefonis S-tähte vajutada. Juba tuttavas stiilis õiendamine kestab mitu minutit (Alfabeeti ei tunne vä? Sa ei tea, kus S täht on vä?)

Lõpuks nendib Norris, et ei oska. «Mida sa raisk ei oska, kuradi piider,» vastab Vaik, kes selle peale arvab, et Norris on joonud ja laseb tal endale näkku hingata.

Vaik saab sel suvepäeval veel korduvalt vihaseks. Kord kurdab Norris oma valude üle, siis, et tema tabletid on otsa saanud (Oi, värdjas raisk. ****, sa ajad mind nii endast välja, ****. ****, sa oled nii nagla, raisk. Miks sa ei öelnud, et sul otsas on?)

Näib, et Norrise tervis läheb Vaigule siiski korda. «See veel puudus, et sa ära sureks,» ütleb ta isegi.

Sama päeva õhtul külastavad Norris ja Vaik veel riietepoodi, mille pikaajaline kunde paistab Vaik olevat. Vähemalt on müüja talle tuttav ja teatab kohe, et kahjuks täna tal Vaigule midagi pakkuda ei ole.

Norrisel on aga uusi pükse vaja, mis Vaik vanale mehele ka ostab. Kulutab selleks tervelt 99 eurot! («sama firma, mis minul»). «Kuule sa viiesajasest saad jagu või ei saa?» uurib ta makstes müüjalt. Hiljem kiitleb ostuga teise tuttava ees.

Kaitsja: mees hoolitses Vaigu eest rõõmuga!

Sõim Norrise suunal ei lakka ka siis, kui teised inimesed juures on, kes Vaigule pidevalt märkusi teevad, et ta mehega viisakamalt räägiks.

Andres Vaigu kaitsja Sven Sillar ütles kevadel oma avakõnes, et on olemas terve rida tunnistajaid, kes kinnitavad, et Vaigu eest hoolitsenud mees tegi oma tööd vabatahtlikult ja rõõmuga ning mingist inimkaubandusest siin rääkida ei saa.

Sillari sõnul ei ole tõenditega mingil moel tõendamist leidnud ükski Vaigu vastu esitatud süüdistus.

Juunis taotles Vaigu kaitsja, et ta vabastataks vahi alt ning kehtestataks selle asemel elukohast lahkumise keeld. Põhjusena tõi ta välja, et ratastoolis Vaik vajab taastusravi, mida talle polevat vanglas võimaldatud. Seetõttu ei saavat mees ka pikkadel kohtuistungitel osaleda.

Kohus otsustas Vaigu siiski vahi alla jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles