Postimees 1910. aastal: kui alevid tulevad, siis Saksa võimumehed lähevad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu eeslinnade majaomanikud soovivad, et eeslinnad linnaga ühendataks. Tartu Saksa leht oli esimene, kes sellele vastu vaidlema hakkas.

Kui öeldavat, et alevite majaomanikkudel linnaga ühinemine kasulik on, siis järgnevat sellest, et linnale alevite tulek ainult kahju tooks. Alevid olevat ju nii korrast ära, et nende uulitsate kordaseadmine jne. linnale kaugelt rohkem kulu teeks, kui saadavad linnamaksud tasuda aitaks.

Teised Balti Saksa lehed kordavad Tartu kaaslase juttu ühemeelselt. Teravalt sõideldakse mõtte algatajaid, meie tahtvat alevi linnaga ainult sellepärast ühendada, et siis linnavalimistel enamus eestlastele saada. Nemad, Saksa mehed, kõnelevad muidugi ainuüksi linna hää pärast!

Oi ustavaid väravavahtisid Tartu linna hää käekäigu suus!

Nende mehed on Tartu linna küll kangesti korda teinud? Linna majaomanikud maksid just naerataval häämeelel linna maksu kõige kõrgemal määral, mis seadus lubab! Ja mis linn selle eest kõik kätte on saanud!

Lubagu aga Tartu hää eest hoolitsejad enestele ütleda, et Tartu alevid sugugi ei nõua, et nende uulitsad linna saades ühelhoobil korda seataks! Kui aga alevites parandusi järk-järgult täide saata, siis on linnal just kasulik, et temal uusi linnajagusid juurde tuleb!

See aga on küll selge, et kui alevid tulevad, siis Saksa võimumehed linnavalitsusest lähevad!

Ja see seletab Saksa ajalehtede väljaastumist linna hää eest!

PM 17.09.1910

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles