Kommentaar: Teatakse küll õigusi, kuid mitte tähtaegu

, sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elve Tonts.
Elve Tonts. Foto: PP

Elatisabi on ajutine riigipoolne abi last üksi kasvatavale ja tema ülalpidamise eest hoolitsevale vanemale. Riik maksab elatist vanema eest, kes elatist ei maksa, nõudes selle raha temalt hiljem tagasi.

Elatisabi maksmise üks eesmärke on tagada võimalikult kiiresti lapse ülalpidamine olukorras, kus üks vanematest on küll pöördunud elatisnõudega kohtu poole, kuid kohtu- ja täitemenetlus ei ole veel tulemusi andnud. Seaduse kohaselt maksab riik elatisabi 90 päeva jooksul kolmes osas kokku 4500 krooni.

Elatisabi saamise eeldus on kohtult elatise väljamõistmise taotlemine. Vanemal on võimalik valida maksekäsu kiirmenetluse ja tavalise hagimenetluse vahel.

Kui vanem soovib taotleda elatise maksmist maksekäsu kiirmenetluses, on elatisabi taotlemise aluseks makseettepaneku määrus, mida saab taotleda üksnes elektroonselt portaali E-toimik kaudu. Kui elatise maksmist soovitakse taotleda hagimenetluses, peab elatisabi taotlemiseks esitama kohtule hagi tagamise taotluse. Hagi tagamise otsustab kohus üldjuhul juba avalduse esitamise päevale järgneval tööpäeval. Kui kohus hagi tagamise taotluse rahuldab, on hagi tagamise määrus elatisabi taotlemise aluseks.

Elatisabi saamiseks peab vanem esitama sotsiaalkindlustusameti piirkondlikule pensioniametile avalduse, isikut tõendava dokumendi ning kohtumenetluse algatamist tõendava dokumendi (vastavalt siis makseettepaneku või hagi tagamise määruse). Elatisabi taotlemise avalduse võib sotsiaalkindlustusametile esitada ka elektroonselt ja digitaalallkirjaga.

Oluline on siin meeles pidada, et taotlus tuleb esitada 30 päeva jooksul alates makseettepaneku või hagi tagamise määruse tegemisest. Praktikas tuleb ette olukordi, kus lapsevanemad on küll teadlikud elatisabi saamise õigusest, kuid ei ole teadlikud 30päevasest taotluse esitamise tähtajast. Kui elatisabi taotlemise tähtaeg on mööda lastud mõjuval põhjusel, tuleks sellest sotsiaalkindlustusametit teavitada ja sellisel juhul on võimalik taotleda tähtaja ennistamist.

Teie kirjeldatud olukorra lahendamiseks soovitame elatisabi taotlejal kindlasti uuesti pöörduda pensioniameti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles