Vene meedia: Kohvri juhtum muutis piiri piltlikult öeldes jämedaks eraldusjooneks ja on teinud selle füüsiliselt tajutavaks

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: Liis Treimann

Eston Kohvri röövimisest videoreportaaži teinud Vene raadio Svoboda ajakirjanik kirjutas videofilmi juurde kuuluvas sissejuhatavas tekstis, et juhtum muutis Eesti-Vene piiri piltlikult öeldes jämedaks eraldusjooneks ja on teinud selle füüsiliselt tajutavaks. «Nüüd kantakse ühel poolel Eston Kohvri toetuseks kollast linti, aga teisel poolel, Pihkva oblastis Georgi linti.»

Svoboda tegi Kohvri röövimisest 15-minutilise videoreportaaži, kus usutleti sel teemal erinevaid Eesti korrakaitseametnikke, väliminister Marina Kaljuranda ja tavapäraseid Eesti inimesi. Samuti käidi piiril sündmuspaika kaemas. Video juurde kuulub ka sissejuhatav tekst.

Postimees avaldab raadio Svoboda loo redigeeritud kujul täiesmahus:

Kas teate Eston Kohvrit?

Eelmisel aastal 5. septembril võtsid Vene eriteenistujad kinni Eesti kaitsepolitseiametniku Eston Kohvri.

Uudisest tema kinnipidamisest kajastati Venemaal ja Eestis erinevalt.

Eestlased väitsid, et Kohver rööviti Eesti territooriumilt Luhamaa piiriületuspunkti lähedalt, kus ta täitis tööülesannet. Sellest andis tunnistust ka mõlema riigi piirivalvurite allkirjastatud akt, et piir ületati algul Vene ja hiljem Eesti poolelt.

FSB teatas hiljem, et Kohver peeti kinni Venemaa pinnal. Ta toimetati 11. septembril Lefortovo vanglasse ja talle esitati süüdistus spionaažis.

Selle aasta 19. augustil mõisteti Kohver 15 aastaks vangi. 3. septembril jõustus kohtuotsus.

Eestis on igaüks kuulnud Kohvri juhtumist. «Väikeses riigis nagu Eesti saavad kaks üksteisele tundmatut inimest helistada ühele ja samale isikule, kes on nende ühine tuttav,» rääkis kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp, Kohvri kolleeg ja üks tegelastest videos.

Eesti – see on minu isiklik paradiis. Mõnusa elutempoga, paraja suurusega maa, kus inimestele on lapsepõlvest saadik sisendatud ilutunnetus. Iga ruutmeeter Eestist on ilus. (Mul on ainult üks etteheide. Mul oli seal jahe, mispärast ütlen alati: «Unistan Eesti üleviimisest lõunasse.»)

Kui saabusin 2007. aastal Eestisse, olid hotellid venelastest täis. Nüüd on neid vähe ning seda poliitilistel põhjustel ja Kohvri juhtumi tõttu, mis on samuti tänase Vene poliitika tulemus.

Eestlastel on kahju, sest mitte keegi ei soovinud kaotada habrast harmooniat nii äkiliselt ja arutult. Venelastel, kes ei usu Pervõi Kanali ega maailmavalitsemisse, on samuti kahju. Paljudel venelastel, kes elavad Pihkva oblastis, on topeltkodakondsus, see tähendab nii Vene kui ka Eesti oma. Pärast 1991. aastat taotlesid Eesti kodakondsust enamik Pihkvas elavaid venelasi, kel olid eesti juured.

Kohvri juhtum muutis piiri piltlikult öeldes jämedaks eraldusjooneks ja on teinud selle füüsiliselt tajutavaks. Nüüd kantakse ühel poolel Eston Kohvri toetuseks kollast linti, aga teisel poolel, Pihkva oblastis Georgi linti (mida märkab igal teisel sõidukil kui mitte esimesel). Samuti räägitakse täna Eestis tõsiselt piiril Venemaaga piirdeaia ehitamisest, vältimaks Eesti kodanike röövimist.

Video, mis on tehtud nädal aega kestnud külastusest Eestisse, on pilt tänastest suhetest kahe riigi vahel. Aga samuti astuvad seal üles eestlased, kes räägivad juhtumist läbi enda vaatenurga.

Raadio Svoboda videot saab vaadata siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles