Uute kopsudega naine paraneb hästi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Laisaar Kirurg
«Sarnaselt ajuinsuldi läbiteinud haigega, kes pärast halvatust õpib uuesti käima, tuleb siiratud kopsuga patsiendil õppida uuesti hingama.»
Tanel Laisaar Kirurg «Sarnaselt ajuinsuldi läbiteinud haigega, kes pärast halvatust õpib uuesti käima, tuleb siiratud kopsuga patsiendil õppida uuesti hingama.» Foto: TPM

61-aastane naine, kellele Tartu Ülikooli Kliinikumis kolm nädalat tagasi kopsud siirati, paraneb hästi. Teda opereerinud arst Tanel Laisaar ütles, et esmaspäevast alates on patsient intensiivravi arstide hoole alt toodud pulmonoloogia ja torakaalkirurgia osakonda ning praegu võib öelda, et esimesed ohud on möödas.


«Seni on patsient hästi talunud ka kõiki ravimeid, mida esimestel nädalatel  tuleb liialdamata öeldes kasutada väga palju,» rääkis Laisaar. Ta märkis, et kopsusiirdamise üks kriitiline lüli on just patsientide siirdamisjärgne intensiivravi. Lisaks siiratud kopsudele vajavad pidevat jälgimist ja ravi ka kõik teised elutähtsad organid.

Patsiendi seisund on aga hea ning praegu on meedikute ja füsioterapeutide põhiülesanne juba rehabilitatsioon – taastuma peab ju inimese füüsiline koormustaluvus.

«Sarnaselt ajuinsuldi läbiteinud haigega, kes pärast halvatust õpib uuesti käima, tuleb siiratud kopsuga patsiendil õppida uuesti hingama,» selgitas Laisaar.

Patsient hingab küll ise juba alates neljandast operatsioonijärgsest päevast, kuid tema keha ja lihaskond olid enne harjunud hingama nii, nagu võimaldasid seda ta haiged kopsud. Paranemine kestab veel mõnda aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles